Imaginea portului Sevastopol din Crimeea este ide neconceput fara siluetele cenusii ale vapoarelor de lupta si drapelele tricolore, semne ale prezentei flotei ruse, un instrument crucial de influenta a Moscovei in zona Marii Negre, relateaza NewsIn.

"Rusia incearca sa-si refaca influenta in fostul spatiu sovietic, iar prezenta flotei sale in Crimeea ii permite sa controleze vestul acestei zone", considera Serghi Kulik, director al centrului de studii geopolitice Nomos, din Sevastopol. Din punct de vedere militar, Flota Marii Negre, formata din 40 de vapoare si aproape 20.000 de oameni, nu reprezinta decat umbra celei din epoca sovietica, dar are in continuare o importanta politica, adauga analistul.

Flota permite Moscovei sa pastreze un mijloc de presiune asupra acestei tari, a carei apropiere de Occident si, in primul rand, ambitie de a adera la NATO nu sunt pe placul Rusiei.

"In conditiile in care relatiile dintre cele doua tari sunt atat de incordate, iar asteptarile atat de alarmante, nu este nimic mai rau pentru Ucraina decat prezenta unei forte militare" ruse pe teritoriul sau, considera Maria Lipman de la Centrul Carnegie din Moscova.

Interventia Flotei Marii Negre in recentul conflict ruso-georgian nu a facut decat sa alimentez si mai mult tensiunile. Ucraina a sprijinit Tbilisi si a impus restrictii navelor ruse, ceea ce infuriat si mai mult Moscova.

Kievul insista ca navel ruse sa se retraga in 2017, cand expira contractul de inchiriere a bazei, si cere lansarea unor negocieri cu privire la conditiile acestei retrageri. Rusia nu acorda, insa, atentie acestui subiect, sustinand ca este prea devreme pentru discutii.

"Simplul fapt ca au nave pe teritoriul ucrainean si ca organizeaza parade militare reprezinta o demnonstratie de forta. Plecarea flotei va pune capat aceastei situatii si va consolida controlul Guvernul ucrainean in Crimeea", a subliniat un responsabil din fortele de ordine de la Sevastopol.

Supranumit "orasul gloriei ruse", Sevastopol a fost fondat in 1783 pentru a servi ca baza flotei ruse, apoi a fost alipit Ucrainei sovietice, odata cu intreaga peninsula Crimeea, in 1954.

"Este clar ca Rusia nu intentioneaza sa paraseasca Sevastopolul", comenteaza un responsabil din fortele de ordine din Crimeea.

"Golful Sevastopol este atat de confortabil, incat daca flota rusa va pleca, vapoarele NATO vor stationa in aceasta zona chiar de-a doua zi", considera analistul Oleksandr Formanciuk, stabilit in Crimeea.

Si aspectele strategice si economice au o mare importanta.

"Sevastopol este practic singurul port la Marea Neagra care nu ingheata", este destul de adanc pentru navele mari si dotat cu toata infrastructura necesara, aminteste Vitali Kostricenko, autor al mai multor carti despre flota rusa. Amenajarea unui spatiu similar in portul rus Novorosiisk, in prezent baza navala auxiliara, ar costa zeci de miliarde de dolari, subliniaza specialistul.

Rusia plateste in prezent 98 de milioane de dolari anual pentru folosirea instalatiilor si terenurilor din Crimeea, suma derizorie din punctul de vedere al ucrainenilor.

Multi locuitori se tem ca Rusia isi va retrage intr-o zi navele. "Flota rusa si Sevastopolul sunt inseparabili", comenteaza Irina Dmitrieva, o militanta locala prorusa.

Prezenta flotei genereaza in prezent "sentimente separatiste in Crimeea", regiune cunoscuta ca prorusa, adauga Koulik.

Dupa ofensiva militara rusa impotriva Georgiei, Statele Unite, Franta si alte tari europene se tem ca peninsula Crimeea va deveni "urmatorul obiectiv" al Moscovei.

Rusia nu are "ambitii imperialiste" si nici intentia "de a incalca suveranitatea" vecinilor sai din fostul spatiu sovietic, a declarat joi premierul rus Vladimir Putin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.