Europa se lanseaza in cursa catre Arctica, regiune disputata de mai multe tari, in special de Statele Unite, Canada si Rusia, din cauza rezervelor de hidrocarburi si alte resurse pe care le adaposteste, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Reprezentata la o conferinta internationala privind mizele din Arctica, la Ilulissat, in vestul Groenlandei, de comisarul pentru pescuit si afaceri maritime Joe Borg, CE a manifestat un interes din ce in ce mai mare fata de aceasta regiune, afectata de incalzirea climatica, cu bogatii inca neexploatate.

Presedintia franceza a UE l-a delegat pe ambasadorul pentru mediu, Laurent Stefanini, iar Parlamentul European pe vicepresedinta Diana Wallis pentru a participa la aceasta reuniune organizata la baza unuia dintre cei mai mari ghetari de pe insula si unul dintre cei mai productivi din lume, din care se desprind in continuu aisberguri impresionante in fiord.

Aproximativ 100 de delegati ai UE, tarilor nordice, Statelor Unite, Canadei, Rusiei si Chinei au dezbatut timp de doua zile provocarile cu care se confrunta zona arctica, din cauza schimbarilor climatice, care antreneaza o topire a ghetarilor intr-un ritm mult mai rapid decat cel prevazut de experti.

"Stim cu totii ca Arctica se confrunta cu numeroase provocari. Schimbarile climatice, exploatarea resurselor naturale si noile cai de navigatie se numara, poate printre cele mai importante, a afirmat Halldor Asgrimsson, secretar general al Consiliului Ministrilor Nordici, care a organizat conferinta.

"Arctica este si trebuie sa fie o preocupare comuna pentru noi toti", a afirmat el, precizand ca Uniunea Europea "are o mare importanta pentru Arctica, pentru ca o serie dintre politicile si activitatile sale au impact asupra regiunii arctice". In plus, UE "vrea sa aiba o contribuitie importanta in aceasta regiune", a subliniat comisarul Birg, citand un document adoptat de UE in 2007, privind "Schimbarile climatice si securitatea internationala", care semnaleaza nevoia de a reflecta asupra "importantei din ce in ce mai mari a Arcticii in politica europeana".

Regiunea arctica are "o importanta geopolitica din ce in ce mai mare", potrivit UE. Topirea rapida a calotei glaciare deschide noi rute maritime internationale, facilitand accesul la resurse enorme de hidrocarburi, aflate in ocean. CE va prezenta un program de actiune, pentru a contribui la pastrarea si apararea mediului arctic fragil si pentru a asigura gestionarea durabila a resurselor sale, a dat asigurari Borg.

Angajamentul european a fost salutat, printre altii, de ministrul danez insarcinat cu afaceri nordice, Bertel Haarder. "Este important ca UE sa isi asume angajamente in Arctica, pentru ca nu putem sa facem fata singuri provocarilor" din regiune, a afirmat el.

Groenlanda, teritoriu danez, unde se afla una dintre cele mai mari resurse de gheata din lume, dupa Antarctica, este mai rezervata. "Arctica nu este Antarctica. Exista populatii care traiesc aici de la inceputul timpurilor., Si este important ca UE sa discute cu noi, sa ne implice in politica sa arctica", a subliniat Aleqa Hammond, ministrul de externe al Groenlandei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.