Liderul francez de extrema dreapta, Jean-Marie Le Pen, a anuntat ca se va retrage din politica, declarand pentru un saptamanal publicat joi ca nu va candida din nou la alegerile prezidentiale din 2012 decat intr-o situatie "exceptionala", relateaza NewsIn.
"Voi candida din nou numai in circumstante exceptionale", a declarat intr-un interviu pentru Valeurs Actuelles seful Frontului National (FN) in varsta de 80 de ani, care a candidat la cinci alegeri prezidentiale. In 2002, Le Pen a ajuns in turul doi, fapt care a declansat un seism politic in Franta.

Intrebat cine il va urma la conducerea partidului pe care il conduce de mai mult de 53 de ani, Le Pen a raspuns ca va mai ramane "cel putin doi ani" la presedintia FN, pana la congresul din 2010, si, in concluzie, ca "nu se pune aceasta problema deocamdata".

Totusi, Le Pen a subliniat atuurile pe care fiica sa, Marine, le are pentru a ajunge in fruntea partidului, in fata lui Bruno Gollnisch, vicepresedintele executiv al FN. "Marine a devenit populara doar prin fortele ei. Are personalitatea si carisma ei. Este simpatica si se intelege foarte bine cu cei din mass-media", a adaugat Jean-Marie Le Pen.

"Marine este mai apropiata de preocuparile tinerilor",
a explicat liderul francez al FN, evocand o "diferenta de generatie" intre fiica sa si Bruno Gollnisch. "Daca alegerile prezidentiale viitoare vor avea loc la timp, Marine va avea 43 de ani, Bruno 62, iar eu 83", a adaugat Le Pen.

Gollnisch, Marine Le Pen si Carl Lang, fostul secretar general al miscarii, au anuntat ca intentioneaza sa candideze pentru a-i urma fondatorului Frontului National, la urmatorul congres al partidului din 2010.
Ultimul scrutin prezidential a fost considerat de multi observatori o lupta exagerata a lui Jean-Marin Le Pen, care nu a obtinut decat 10,44% din voturi in primul tur, si a partidului sau, care a obtinut 4,29% din sufragii la alegerile legislative. Aceste rezultate slabe au provocat dificultati financiare mari pentru FN, care a fost obligat sa vanda sediul istoric al partidului cu o suprafata mai mare de 5.000 de metri patrati, situat in apropiere de Paris.

De-a lungul carierei sale politice, fostul ofiter parasutist in Algeria s-a remarcat prin declaratii provocatoare si xenofobe. In aprilie, el a calificat din nou camerele de gazare drept "detalii" ale celui de-al Doilea Razboi Mondial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.