Japonia va sista misiunea aeriana de sustinere logistica acordata coalitiei conduse de americani in Irak, ceea ce pune capat implicarii militare nipone in aceasta tara, relateaza AFP.

"Guvernul nipon a decis sa puna capat misiunii din Irak a Fortelor aeriene de autoaparare, pana la sfarsitul anului", a spus joi ministrul de externe, Masahiko Komura, citat de NewsIn. Din 2004, avioanele japoneze C-130 cu baza in Kuwait aduceau personal si marfa pentru Irak, actiunea fiind autorizata printr-un vot special in Parlamentul japonez. Mandatul expira in iulie 2009.

"Dupa consultari cu Irakul, credem ca situatia de acolo s-a ameliorat", a spus Komura. Potrivit acestuia, autoritatile irakiene au dat dovada de inlegere fata de decizia Japoniei.

Finalul acestei misiuni va marca retragerea totala din zona Irakului a Fortelor nipone de autoaparare. Un mic contingent terestru a fost trimis in Irak in 2004, la initiativa premierului de atunci, Junichiro Koizumi, aliat al lui Bush. A fost prima data de la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial cand Japonia, oficial pacifista, a desfasurat militari pe un teatru de razboi. Contingentul, care s-a ocupat de reconstructie, a fost retras in 2006.

Taro Aso, favoritul in cursa pentru functia de premier, a sugerat miercuri ca ar pune capat misiunii aeriene nipone, daca ar prelua functia. Partidul liberal-democrat va alege la 22 septembrie un nou presedinte al formatiunii, care apoi va fi desemnat premier.

Implicarea militara a Japoniei in conflicte armate provoaca de obicei nemultumirea populatiei nipone.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.