Angajatii unei agentii a Departamentului american de Interne, care se ocupa cu gestionarea exploatarii petrolului, sunt implicati intr-o vasta afacere de coruptie, care include numeroase cadouri, de la cocaina la sex, potrivit unui raport publicat miercuri, relateaza NewsIn.

Intocmit de Inspectorul general de Interne, Earl Devaney, raportul deplange "o cultura a lipsei de etica", iar in departamentul Minerals Management service mai ales "o cultura a abuzului de stupefiante si a vagabondajului sexual".

Dupa "mai bine de doi ani" de ancheta, in cursul carora "au fost interogati 233 de martori" si au fost parcurse "470.000 de pagini de documente si e-mailuri", Devaney a descoperit o "cultura generalizata a exclusivitatii, in afara regulilor care guverneaza ceilalti angajati ai guvernului federal". Astfel, intre ianuarie 2002 si iulie 2006, 19 angajati ai serviciului care se ocupa de partea de petrol data de companii guvernului, in schimbul dreptului de exploatare, au primit "o vasta paleta de cadouri" din partea unor companii petroliere.

In doua cazuri, aceste "cadouri", printre care mese la restaurant, bilete la spectacole sau partide de golf, "au fost oferite de 135 de ori din partea a patru mari companii petroliere". Dupa una dintre aceste partide de golf, doi angajati au fost cazati la un hotel pe banii unei companii petroliere, pentru ca erau prea beti ca sa conduca.

Un functionar al guvernului nu are voie sa accepte cadouri de peste 20 de dolari de la aceeasi societate intr-un an. In departament, "mai multi angajati au admis ca prizarea de cocaina si consumul de marijuana, ca si intrevederile sexuale" nu erau rare.

Mai mult, mai multi angajati au lucrat in afara agentiei, fara sa raporteze, asa cum trebuia, care este produsul muncii lor in formularul de declarare a venitului. Unul dintre responsabilii agentiei, in prezent la pensie, ceea ce il protejeaza de urmariri penale imediate, "manipula acordarea de contracte", spre beneficiul unui prieten.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.