Cercetatorul britanic Peter Higgs, care si-a dat numele particulei considerate Graalul fizicii, a prezis miercuri ca cel mai mare accelerator de particule din lume, LHC, va permite observarea bosonului Higgs, transmite AFP, potrivit NewsIn.
"Cred ca este destul de probabil", a declarat profesorul Higgs la Edinburgh, Scotia, unde si-a elaborat in urma cu 44 de ani teoria revolutionara.

"Ce spun eu este ca daca nu gasim nimic acolo (la LHC), atunci eu si altii nu vom mai intelege nimic din ceea ce stim despre aceste interactiuni", a adaugat cercetatorul, in prezent in varsta de 79 de ani, intr-o conferinta de presa.

Profesorul Higgs a povestit ca ideea bosonului care ii poarta numele nu i-a venit brusc, intr-un acces de geniu, ci s-a conturat pe parcursul unui week-end. Bosonul este una dintre cele doua diviziuni ale particulelor elementare, alaturi de fermion, intrand in componenta electronilor si nucleonilor. Bosonii sunt unitati de baza ale materiei si energiei.

"Mi-am dat seama progresiv ca exista undeva in memoria mea ceva care ma ajuta sa inteleg cum sa rezolv aceasta problema care ma preocupa in acel moment. Cand am revenit la birou luni, primul lucru pe care l-am facut a fost sa verific in alte documente daca ceea ce imi aminteam era corect si daca ma ajuta",
a continuat el.

LHC, cel mai mare accelerator de particule din lume, a fost pus in functiune miercuri la frontiera franco-elvetiana, cu misiunea de a recrea conditiile de energie intensa a primelor fractiuni de microsecunda din existenta Universului.

Coliziunile protonilor vor degaja pentru scurt timp o caldura de 100.000 de ori mai mare decat aceea din nucleul Soarelui si ar trebui sa permita detectarea bosonului Higgs, particula misterioasa care confera masa tuturor celorlalte, potrivit teoriei Modelului standard.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.