Orice diminuare a productiei de petrol ar putea afecta economia globala care este vulnerabila in acest moment, au declarat, miercuri, reprezentantii Administratiei pentru Informatii Energetice (EIA), ca raspuns la decizia OPEC de a reduce cotele de productie, arata Reuters.
"In primul rand, pretul de 100 dolari/baril ramane foarte ridicat", a declarat pentru Reuters analistul EIA, David Fyfe.

"Tinand cont de fragilitatea economica si de dificultatle bugetare si inflationiste ale tarilor importatoare de petrol, consideram ca o reducere a cantitatii de titei de pe piata ar putea avea un impact negativ", a adaugat acesta.

In cadrul reuniunii de la Viena, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a hotarat reducerea productiei de petrol cu 500.000 barili petrol/zi, din cauza scaderii cererii din partea Statelor Unite, cel mai mare consumator mondial de titei, si a altor tari importatoare, puternic afectate de scumpirea petrolului si de temperarea cresterii economice.

Titeiul s-a ieftinit pana in apropierea pragului de 103 dolari/baril, dupa ce, in iulie atinsese nivelul record de 147 dolari/baril. Petrolul Brent, tranzactionat pe piata londoneza a scazut, marti, sub pragul de 100 dolari/baril, pentru prima data in ultimele cinci luni.

"Orice masura de diminuare a productiei de petrol ar putea fi contraproductiva", a mai spus Fyfe, amintind de apropierea sezonului rece si de pericolul uraganelor asupra instalatiilor petroliere din Statele Unite.
Ramane de vazut daca OPEC va retrage de pe piata cantitatea de petrol anuntata. "Decizia OPEC nu este chiar surprinzatoare. Ea reprezinta mai mult un consens intre statele care considera pretul de 100 dolari/baril ca pe un prag minim si cei care ar dori ca titeiul sa continue cu o ieftinire usoara", a apreciat Fyfe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.