Administratia Bush intentioneaza sa vanda Emiratelor Arabe Unite un sistem de aparare antiracheta avansat, in valoare de sapte miliarde de dolari, care ar putea fi folosit pentru aparare in fata Iranului, relateaza Reuters

Pentagonul va anunta Congresul despre aceasta vanzare propusa, care ar fi prima ce presupune un sistem THAAD, potrivit unor surse.

THAAD este construit de Lockheed Martin Corp. Raytheon Co furnizeaza radarul.
Dupa ce va fi anuntat, Congresul va avea la dispozitie 30 de zile pentru a da un raspuns, dar aproape niciodata nu blocheaza astfel de procese.

In orice caz, desfasurarea sistemului de armament este o chestiune ce va dura, poate mai mult de un an, a spus un membru al Congresului.

Kenneth Katzman, expert la un centru de reflectie, a spus ca Emiratele doresc "un antidot sofisticat" la capacitatile nucleare ale Iranului. "Emiratele sunt ingrijorate de multi ani de o posibila actiune impotriva sa, din cauza sustinerii pentru o lovitura americana sau israeliana asupra instalatiilor nucleare iraniene", a adaugat ea.

Pentru Iran, Emiratele ar putea fi o tinta atractiva, din cauza investitiilor sale de miliarde de dolari in infrastructura.

Craig Vanbebber, purtator de cuvant al Lockheed Martin, a spus ca mai multe tari s-au aratat interesate de sistemul THAAD, "cu o acoperire mare si un succes imens in testarile recente". THAAD este primul sistem construit sa asigure aparare in fata rachetelor cu raza scurta si medie de actiune, atat in cat si in afara atmosferei Pamantului.
Vanzarea potentiala, in valoare de sapte miliarde de dolari, ar include interceptori antiracheta dar si alte echipamente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.