Statele Unite i-au spionat indeaproape pe premierul irakian Nuri al-Maliki si pe membrii Guvernului sau in timp ce presedintele George W. Bush stabilea o relatie buna de lucru cu el, potrivit unei carti de investigatie, relateaza NewsIn.

Supravegherea a generat un val de ingrijorare in randul unor inalti oficiali americani, afirma autorul cartii, jurnalistul Bob Woodward, celebru pentru rolul jucat in dezvaluirea scandalului Watergate.

"Stim tot ce spune", a declarat una dintre sursele citate de Woodward, in legatura cu operatiunea sofisticata care il viza pe Maliki. Un alt oficial apropiat dosarului "a recunoscut ca problema are un caracter delicat , apoi a intrebat: 'Ar fi fost mai bine sa nu o facem?'".

Autoritatile au refuzat sa comenteze informatiile dezvaluite de Woodward.

Jurnalistul descrie administratia Bush drept macinata de diviziuni, care au mers pana la "aproape o revolta" a generalilor importanti fata de planul presedintelui de a trimite trupe suplimentare in Irak.

Liderii din Statul Major Interarme erau convinsi ca recomandarile lor nu ajung la presedinte, iar amiralul Michael Mullen, in perioada respectiva seful operatiunilor navale, se temea ca un eventual esec in Irak va fi imputat armatei, potrivit cartii.

Generalul George Casey, comandant al fortelor coalitiei din Irak atunci, generalul John Abizaid, fost sef al Comandamentului Central American si fostul secretar al apararii Donald Rumsfeld s-au opus vehement unei suplimentari a contingentului din Irak, afirma Woodward.

In cursul acestei dezbateri presedintele Bush ar fi decis sa il demita pe Rumsfeld si sa il aleaga ca succesor pe Robert Gates, potrivit cartii intitulate "Razboiul vazut din interior: O istorie secreta a Casei Albe, 2006 - 2008" (The War Within: A Secret White House History, 2006-2008).

Consiliul National de Securitate a fost singura institutie care a sustinut fara rezerve trimiterea de noi trupe, calificata ulterior drept un succes. Woodward sustine, insa, ca nu suplimentarea trupelor combatante a redus nivelul violentelor din Irak, ci "succesele" inregistrate de serviciile speciale pe teren, care au permis identificarea liderilor rebeli si al-Qaida in Irak.

Intr-un interviu acordat de George W. Bush lui Woodward si citat in carte, presedintele apara invazia din Irak, dar admite ca aceasta decizie a intampinat rezistenta puternica la Washington. Seful statului prezinta razboiul drept un efort pentru a restructura prezenta americana din Orientul Mijlociu.

"Trebuia facut, pentru ca era locul de unde a provenit un atac sangeros si de unde puteau proveni si alte atacuri sangeroase", a adaugat el. "Razboiul a generat, intr-adevar, (...) o retorica violenta. Unul dintre esecurile mele este ca nu am impus o schimbare de ton la Washington", a afirmat Bush.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.