O expozitie despre revolutia culturala chineza si influentele ei asupra artistilor contemporani s-a deschis astazi la New York si cuprinde 250 de picturi si obiecte de uz curent, care au fost aduse special din China si sunt expuse in premiera, informeaza NewsIn.

Perioada 1966-1976, cunoscuta in istoria Chinei drept decada revolutiei culturale si-a pus amprenta asupra creatiei chineze contemporane, ceea ce reflecta expozitia prezentata de Muzeul Asia Society din New York. "Numerosi artiti contemporani mi-au zis: 'daca doriti sa imi intelegeti lucrarile, ar trebui sa va intoarceti la revolutia culturala'", povesteste Melissa Chiu, directorul institutiei.

Dintre cele 250 de opere de arta si obiecte aduse din China si expuse in premiera, in jur de 200 au fost imprumutate pentru expozitie de la colectionari privati. Alte 100 ar fi trebuit sa ajunga, de asemenea, la New York, insa acordul cu guvernul chinez a fost anulat la sfarsitul anului 2007, acesta nedorind promovarea revolutiei culturale, mai ales in anul Jocurilor Olimpice, explica Melissa Chiu.

Picturi mari in ulei, din anii '60 si '70, infatisandu-l pe presedintele Mao Zedong salutandu-i pe tarani, muncitori si soldati, alterneaza cu postere, statuete sau brichete cu chipul zambitor al liderului. Nu lipseste afisul care il prezinta pe Mao pe la 20 de ani, in drum spre orasul minier Anyuan. Sotia lui ar fi reprodus acest poster pana la un miliard de exemplare, in ziare, reviste si afise.

Expozitia prezinta si creatia unor artisti contemporani precum Xu Bing si Chen Danqing, nascuti in anii '50. Un grup de artisti din Pekin, intitulat "Proiectul lungului drum" ilustreaza metaforic retragerea comunistilor chinezi in anii '30.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.