John McCain, senator de Arizona in varsta de 72 de ani, si-a luat angajamentul ca, daca va fi ales presedinte, sa aduca o "schimbare la Washington", in discursul sustinut cu ocazia acceptarii investiturii republicane pentru alegeri, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
McCain a promis sa aduca "schimbarea" la Washington. "Pemiteti-mi sa transmit un prim avertisment Washingtonului uzat, cheltuitor, care nu face nimic, care pune pe primul loc binele propriu, iar apoi pe cel al tarii: vine schimbarea", a adaugat el.

Laitmotivul candidatului, care a vorbit timp de 50 de minute in fata celor 20.000 de participanti la Conventia republicana desfasurata la Xcel Center, in St. Paul, Minnesota, a fost "lupta", spus in repetate randuri si pe diferite tonuri.

"Ca presedinte, voi lupta in fiecare zi pentru cauza mea. Voi lupta pentru a ma asigura ca fiecare american ii va multumi lui Dumnezeu, asa cum fac eu, pentru ca sunt american, un cetatean mandru al celei mai mari tari din lume (...) Luptati-va alaturi de mine, luptati-va alaturi de mine", a insistat fostul pilot de vanatoare din Marina americana, intr-un discurs cu accente razboinice, care a avut la baza principiul "tara pe primul loc".

"Luptati pentru ce este corect pentru tara noastra, luptati pentru idealuri si pentru taria de caracter a acestui popor liber, luptati pentru viitorul copiilor nostri, luptati pentru dreptate si pentru sanse egale pentru toti, ridicati-va pentru a apara tara de dusmani, ridicati-va unii pentru ceilalti, pentru o America frumoasa, binecuvantata si generoasa. Ridicati-va, ridicati-va, ridicati-va si luptati. Nimic nu este inevitabil aici. Suntem americani, iar noi nu renuntam niciodata. Noi nu abandonam niciodata lupta. Noi nu fugim de istorie. Noi o scriem",a declarat McCain, a carui voce era acoperita, insa, de sustinatorii sai care scandau numele Statelor Unite.

El a dat asigurari ca nu va tine cont de afilierile politice atunci cand isi va alege colaboratorii, daca va castiga cursa pentru Casa Alba. "Mereu am cooperat cu membrii ai ambelor partide pentru a rezolva problemele care trebuiau rezolvate. La fel voi lucra si ca presedinte", a mai spus el. "Voi intinde mana oricui ma va ajuta sa fac aceasta tara sa progreseze din nou", a promis McCain.

"Nu exista nicio indoiala, prieteni, ca vom castiga alegerile", a afirmat candidatul republican. "In ceea ce il priveste pe senatorul Obama (...) aveti respectul si admiratia mea. In pofida diferentelor noastre, exista mai multe lucruri care ne apropie decat care ne separa. Amandoi suntem americani, ceea ce pentru mine inseamna mai mult decat orice altceva", a adaugat el, in timp ce delegatii au fluierat insistent la auzul numelui candidatului democrat.

Senatorul a Arizona a profitat de acest discurs pentru a aborda si problema economiei, unul dintre domeniile in care este atacat adesea de rivalul sau. "Voi mentine impozitele la un nivel scazut si le voi reduce si mai mult acolo unde pot", a declarat el, precizand ca va "diminua si cheltuielile statului". In ceea ce priveste energia, McCain a promis "mai multe foraje petroliere in mare" si construirea de noi centrale nucleare.

Candidatul republican nu a ratat ocazia sa aminteasca de cei sase ani petrecuti intr-o inchisoare din nordul Vietnamului. "M-am indragostit de tara mea cand eram prizonier in alta", a spus McCain. "Nu am mai fost niciodata acelasi. Nu am mai fost acelasi barbat. Am devenit o parte din tara mea", a adaugat senatorul de Arizona, fost pilot de vanatoare in armata americana, al carui aparat de a fost doborat deasupra orasului Hanoi in 1967.

Pe plan international, McCain si-a luat angajamentul sa stabileasca relatii bune cu Rusia, daca va fi ales, dar a avertizat ca Washingtonul nu va "inchide ochii in fata unor agresiuni sau nerespectarii dreptului international, care ameninta pacea si stabilitatea in lume si securitatea americanilor".

Candidatul a acuzat Iranul ca este in continuare "cel mai are comanditar de terorism de stat". "Iranul este in continuare cel mai mare comanditar de terorism de stat si este pe cale sa obtina arme nucleare", a spus senatorul de Arizona. El nu a a precizat ce va face pentru a impiedica aceasta tara sa obtina arme nucleare, daca va fi ales presedinte in noiembrie.

Prima care a reactionat, Hillary Clinton, a estimat ca McCain nu propune decat continuarea politicii din ultimii opt ani. "Sub nicio forma si cu niciun pret nu trebuie sa castige John McCain si Sarah Palin", a spus senatoarea de New York. Purtatorul de cuvant al lui Obama, Bill Burton, a afirmat ca daca John McCain va fi ales presedinte, lucrurile vor sta la fel ca in timpul mandatului lui George Bush.

Doi manifestanti impotriva razboiului au intrerupt pentru scurt timp discursul lui John McCain. Politia i-a evacuat repede pe cei doi, in timp ce delegatii republicani scandau cuvintele cheie al Conventiei: "Statele Unite, Statele Unite".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.