Vicepresedintele american Dick Cheney se intalneste astazi cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko si cu premierul Iulia Timosenko, pe fondul unui conflict intre cei doi lideri prooccidentali si al amenintarii cu noi alegeri anticipate, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Cheney se va intalni cu Timosenko la ora locala si a Romaniei 11.00, iar cu seful statului la 11.55. O declaratie de presa comuna a lui Cheney si Iuscenko este asteptata in jurul orei 12.55.

Vicepresedintele american, care a mers joi la Tbilisi, a declarat ca obiectivul vizitei sale este sa exprime sustinerea Washingtonului pentru aliatii sai din fostul bloc sovietic.

Saptamana trecuta, mai multi inalti oficiali europeni au avertizat ca Ucraina ar putea fi urmatoarea tinta a Moscovei, dupa conflictul de la inceputul lunii august dintre Rusia si Georgia. La fel ca Georgia, Ucraina aspira sa adere la NATO si la Uniunea Europeana.

Tensiunile recurente dintre presedintele Iuscenko si premierul sau s-au amplificat in cursul conflictului militar dintre Moscova si Tbilisi. Iuscenko a sustinut deschis Georgia, asemeni Statelor Unite, in timp ce Timosenko s-a abtinut de la orice critica directa la adresa Rusiei. In replica, presedintele a acuzat-o de "inalta tradare".

Marti, partidul lui Iuscenko, Ucraina Noastra, a anuntat ca se retrage din coalitia formata cu Blocul Iulia Timosenko, dupa ce acesta a votat, impreuna cu opozitia, o serie de legi care prevad reducerea puterilor prezidentiale.

Desi caderea coalitiei nu este inca oficiala si Ucraina Noastra a prezentat conditii pentru o eventuale intoarcere in alianta guvernamentala, criza de la conducerea statului ucrainean se va afla in centrul vizitei vicepresedintelui american, potrivit presei si analistilor.

"Cheney va incerca sa-i determine pe ucraineni sa mentina coalitia prooccidentala", considera analistul Valeri Ceali, de la Centrul Razumkov de studii politice si economice.

Americanii "ar vrea ca Timosenko si Iuscenko sa conduca impreuna Ucraina in NATO", scria joi ziarul Segodnia, potrivit caruia Statele Unite vor "face un efort" pentru reconcilierea prooccidentalilor, cu atat mai mult cu cat posibilia formare a unei noi coalitii intre Blocul Timosenko si prorusii din Partidul Regiunilor ar antrena o apropiere de Moscova.

"Viktor Iuscenko si Iulia Timosenko se vor plange unul de celalalt, dar oaspetele american nu va avea nicio garantie ca o noua coalitie intre Blocul Timosenko si Partidul Regiunilor, orientata mai degraba spre Moscova decat spre Washington, nu va aparea in cateva saptamani", subliniaza pe blogul sau cunoscutul jurnalist ucrainean Vitali Portnikov.

Potrivit presei, cele doua formatiuni au ajuns deja la un acord pentru formarea unei aliante si chiar privind impartirea posturilor cheie. Astfel, Timosenko ar urma sa ramana premier, iar liderul opozitiei, Viktor Ianukovici, sa devina presedintele Parlamentului.

In timp ce presedintele Iuscenko a amenintat cu convocarea de alegeri legislative anticipate, iar un responsabil din Blocul Timosenko a sugerat sa fie organizat, in acelasi timp, si un scrutin prezidential, analistii apreciaza ca noua criza politica risca sa deterioreze relatiile dintre Kiev si tarile occidentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.