Oamenii de rand din Transnistria, care au sarbatorit marti 18 ani de la proclamarea independentei, cer cu ardoare Moscovei sa le recunoasca indepenenta, la fel cum s-a intamplat in cazul Abhaziei si Osetiei de Sud, relateaza NewsIn.

"Asa cum au recunoscut Abhazia si Osetia de Sud, noi le cerem foarte, foarte tare lui Medvedev, lui Putin si tuturor din Moscova sa ne recunoasca si pe noi", a spus Zinaida Ivanova, o pensionara care a participat la parada desfasurata cu ocazia sarbatoririi proclamarii independentei. "Meritam si noi acelasi lucru", a mai spus ea.

Recunoasterea Abhaziei si a Osetiei de Sud de catre Moscova a accentuat aspiratiile secesioniste din Transnistria.

"Mi-ar face o mare placere sa fim o tara independenta si mai apropiata de Rusia, cu siguranta mai apropiata decat de Moldova", a spus si Inna Medvedeva, o profesoara de muzica din Tiraspol.

La parada de marti, soldatii au marsat in formatie compacta, in timp ce publicul canta triumfal cantece de pe timpul erei sovietice si flutura energic steaguri - toate sub privirea fixa a statuii lui Lenin din centrul Tiraspolului, capitala regiuni separatiste Transnistria.

Evenimentul de marti a fost sarbatorit modest - fara tancuri sau parade aeriene - dar putinul pe care Transnistria l-a avut de aratat, l-a aratat cu toata mandria pentru a sarbatori ziua in care si-a declarat independenta in 1990.

Oamenii din acest stat autoproclamat, o fasie de pamant cu o latime de numai 30 de kilometri si cu o lungime de 200 de kilometri au fost motivati de gestul Moscovei de recunoastere a secesionistilor din alt stat fost sovietic, Georgia, dupa conflicul de luna trecuta.

In ciuda refuzului capitalelor lumii de a recunoaste independenta regiunii, la aproape doua decenii de secesiune, Transnistria are toate institutiile unui stat functional - Presedintie, Guvern, Parlament, armata, banca nationala si un sistem postal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.