Detinatorul unei pagini independente de internet, ce critica autoritatile ruse, a fost impuscat mortal de politie, trupul sau fiind aruncat pe marginea drumului, intr-o provincie din sudul Rusiei.
"Politia l-a arestat pe proprietarul site-ului Ingushetiya.ru, Magomed Yevloyev, dupa ce l-a scos din avionul cu care zburase de la Moscova era si care aterizase in provincia Ingushetia, langa Cecenia", a spus editorul supleant, Ruslan Khautiyev, potrivit CNN.com/Europe.

Uciderea lui Yevloyev poate sa adanceasca tensiunile din provincia Ingushetia, aflata la vest de Cecenia, locul unor atacuri frecvente la adresa politiei si a altor oficiali.

"Politistii l-au bagat pe Yevloyev intr-o masina si apoi l-au lasat pe marginea drumului, dupa ce l-au impuscat in cap", a spus Khautiyev. Acesta a adaugat ca Yevloyev a murit imediat in spital.

Vladimir Markin, purtatorul de cuvant al Comitetului de Investigatie din Moscova, a declarat ca Yevloyev a fost retinut de politie si a murit intr-un “incident” in timp ce era dus de politie la un interogatoriu. Markin nu a elaborat subiectul, spunand ca a fost demarata o ancheta pentru clarificarea circumstantelor mortii lui Yevloyev.

Yevloyev a suparat autoritatile regionale prin criticile aduse la adresa comportamentului abuziv al politistilor fata de civilii din regiune. Un tribunal a ordonat inchiderea paginii sale de internet pe motiv ca sustine afirmatii “extremiste”, insa acesta a reaparut sub alt nume.

Khautiyev a mai spus ca Yevloyev a ajuns in Ingushetia de la Moscova duminica in acelasi avion cu care a calatorit si seful regiunii, Murat Zyazikov.

Moartea lui Yevloyev incinge spiritele in Ingushetia, regiune in care au avut loc numeroase atacuri si hartuieli ale fortelor federale si autoritatilor locale. In iunie, organizatia pentru protectia drepturilor omului (Human Rights Watch) a acuzat fortele de securitate ale Rusiei ca face abuzuri in provincia Ingushetia, printr-un numar foarte mare de arestari arbitrare, acte de tortura, disparitii si executii in afara justitiei. Oficialii din Ingushetia ii persecuta pe musulmani, criticii guvernului, opozitia marginalizata si mass-media independenta.

Grupul din New York, care militeaza pentru respectarea drepturilor omului a avertizat ca tacticile “razboiului murdar” impotriva insurgentilor vor destabiliza situatia nu doar in provincie, ci si in nordul Caucazului. Multi sunt nemultumiti de Murat Zyazikov, un fost membru KGB si un aliat apropiat al primului ministru rus Vladimir Putin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.