Rusia va continua sa sustina Serbia pentru ca CIJ - Curtea Internationala de Justitie - sa se exprime pe tema proclamarii independentei Kosovo, a declarat ambasadorul rus la Belgrad, Aleksandr Konuzin, relateaza AFP, conform NewsIn.
"Rusia recunoaste integritatea teritoriala a Serbiei si sustine eforturile Belgradului de a obtine parerea CIJ pe tema legalitatii independentei Kosovo", a subliniat el. Pozitia Serbiei nu este lezata de decizia Moscovei de a recunoaste independenta Abhaziei si Oosetiei de Sud, doua regiuni separatiste georgiene, a asigurat amabasadorul.

"Fiecare conflict este unic", a declarat Konuzin, spunand ca situatia din Kosovo este "diferita" de cea existenta in Caucaz.

Belgradul doreste sa obtina aprobare din partea Adunarii Generale a ONU pentru ca CIJ sa isi exprime opinia cu privire la proclamarea independentei Kosovo de la 17 februarie.

Serbia considera Kosovo o provincie sarba, iar Rusia a sustinut activ Belgradul in respingerea acestei independente.

Saptamana trecuta, premierul sarb, Vuk Jeremici, a declarat ca independenta Kosovo a fost "un precedent periculos" care a "destabilizat" Caucazul mult mai repede decat se preconizase, subliniind ca problemele de suveranitate nu se rezolva pe cale militara. "Inca de la inceput am spus ca proclamarea unilaterala a independentei Kosovo poate reprezenta un precedent periculos, susceptibil sa destabilizeze mai multe regiuni, in special Caucazul", a subliniat ministrul sarb de externe intr-un interviu publicat de cotidianul Vecernje Novosti. "Din nefericire, mai repede decat ne-am fi gandit, s-a dovedit a fi adevarat", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.