Doua atacuri brutale comise asupra unor turisti in Italia, la sfarsitul acestei saptamani, au plasat coalitia de centru-drepta in defensiva, in ceea ce priveste eficienta unui set de masuri destinate sa sporeasca siguranta publica, printre care mobilizarea armatei, comenteaza Reuters

O olandeza de 52 de ani a fost violata si batuta vineri seara, dupa ce ea si sotul ei, care faceau o calatorie cu bicicleta prin Italia, si-au instalat cortul intr-o ferma abandonata din apropierea Romei. Doi romani au fost acuzati pentru atac, lucru care va consolida parerea multor italieni ca imigrantii din estul Europei sunt responsabili pentru cresterea numarului de infractiuni violente.

Duminica noapte, un cuplu german a fost atacat pe o plaja din Rovigliano, in apropiere de Napoli, iar femeia in varsta de 25 de ani a fost violata. Politia a arestat un barbat pentru aceasta agresiune, dar cauta alti doi.

Cele doua atacuri au avut loc in pofida masurilor luate de Guvernul lui Silvio Berlusconi pentru a combate infractionalitatea, masuri ce includ desfasurarea a 3.000 de militari pe strazile oraselor din Italia si inasprirea masurilor de combatere a imigratiei ilegale. Opozitia si organizatiile pentru apararea drepturilor omului au criticat aceste masuri, dar sondajele arata ca multor italieni li se pare linistitoare vederea militarilor in uniforme de camuflaj pe strazi.

Primarul Romei, Gianni Alemanno, care a castigat alegerile cu un program axat pe sporirea sigurantei publice, a fost criticat dupa ce a spus ca turistii olandezi ar fi trebuit sa isi aleaga cu mai multa grija locul unde si-au montat cortul. A fost o imprudenta din partea lor sa innopteze intr-un loc despre care se stie ca este plin de vagabonzi, a spus Alemanno, care are un trecut neofascist.

Asociatia italiana de ciclism, FIAB, a spus ca este strigator la cer ca primarul sa acuze turisii olandezi si a subliniat ca nu exista indicatoare care sa ii ajute pe "ciclistii straini atrasi de frumusetea tarii".
Alemanno a precizat ulterior ca nu a vrut sa "dea vina pe turisti pentru acest episod grav", ci doar sa recomande celor care viziteaza Roma sa se "comporte prudent pentru a reduce riscul". Spunand ca declaratiile sale au fost "manipulate", primarul a promis ca va vizita cuplul olandez la spital.

Primarul Romei si-a exprimat sprijinul pentru extinderea mandatului politienesc al militarilor desfasurati luna aceasta pe strazi.

"Trebuie sa ne intensificam eforturile, in speranta ca nimeni nu ne va acuza de exces sau ca vrem sa militarizam orasul", a spus el.

Noul sef al politiei Romei, Giuseppe Caruso, si-a preluat functia luni, spunand ca "oricine are dreptul sa se opreasca unde vrea", referindu-se la ciclistii olandezi, si ca rezolvarea cazului acestora este prima sa prioritate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.