Opozitia democratica ucraineana, ai carei simpatizanti protesteaza de 11 zile pe strazile Kievului dupa falsificarea alegerilor prezidentiale, a obtinut ieri o uriasa victorie.

Parlamentarii Opozitiei au obtinut ieri sprijinul necesar in Legislativul de la Kiev pentru votarea unei motiuni de neincredere fata de Guvernul premierului pro-rus Viktor Ianukovici. Practic, in urma acestui vot, Cabinetul pro-rus de la Kiev, acuzat de fraudarea alegerilor prezidentiale atat de Opozitia condusa de pro-europeanul Viktor Iuscenko, cat si de UE, SUA si OSCE, poate fi revocat in zilele urmatoare. In prezent, singura conditie necesara pentru dizolvarea Guvernului este semnatura presedintelui in functie, Leonid Kucima.

Succesul Opozitiei ucrainene a fost neasteptat in contextul in care partidele care sustin actuala Putere pro-rusa de la Kiev au o majoritate confortabila in Rada Suprema. Totusi, votarea motiunii de neincredere este explicata prin faptul ca numerosi parlamentari loiali Puterii de la Kiev au trecut, in ultimele zile, mai mult sau mai putin oficial, in tabara democrata condusa de Viktor Iuscenko.

Un numar de 229 de parlamentari ucraineni a votat ieri in favoarea motiunii depusa de Opozitia democrata ucraineana, care solicita revocarea Guvernului premierului Viktor Ianukovici si formarea unui Guvern interimar, transmite Reuters.

Motiunea a trecut la cea de-a doua runda de vot din Rada Suprema, beneficiind de 3 voturi in plus fata de minimul necesar. Votul a fost unul secret, pentru ca parlamentarii sa isi exprime vointa fara sa se teama de reprecusiunile Puterii in cazul identificarii parlamentarilor care au votat in favoarea Opozitiei. Daca presedintele tarii, Leonid Kucima, va semna aceasta motiune, Guvernul condus de Viktor Ianukovici va fi revocat.

Kucima accepta reorganizarea alegerilor
Presedintele ucrainean in exercitiu a cerut ieri reorganizarea alegerilor prezidentiale, transmite Mediafax. Leonid Kucima a facut aceasta declaratie in timpul unei reuniuni consacrate situatiei economice din Ucraina.

El a propus ca procesul electoral in vederea desemnarii sefului statului sa fie reluat de la inceput. Leonid Kucima si-a exprimat opozitia fata de reorganizarea turului doi al alegerilor, asa cum a cerut Opozitia. "Nicaieri in lume nu exista un al treilea tur de scrutin (...). Este vorba de o farsa si nu voi sustine aceasta idee pentru ca este anticonstitutionala", a comentat Kucima.

In cazul reorganizarii celui de-al doilea tur de scrutin, alegerile ar fi convocate in cateva saptamani, in timp ce reorganizarea intregului proces electoral ar fi posibila numai dupa aproximativ trei luni.

Opozitia democrata ucraineana, condusa de pro-europeanul Viktor Iuscenko, ca si SUA, UE si OSCE, au reclamat falsificarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale ucrainene, frauda producandu-se in favoarea candidatului pro-rus, actualul premier ucrainean Viktor Ianukovici. De 11 zile, aceasta solicitare este sprijinita in strada de sute de mii de ucraineni.

Curtea Suprema, cuvantul decisiv
Uniunea Europeana s-a raliat ieri apelurilor Opozitiei democrate si a cerut reorganizarea alegerilor prezidentiale din Ucraina.

Reorganizarea alegerilor ar putea fi singura solutie pentru incheierea crizei politice din Ucraina, a declarat ieri ministrul olandez pentru relatia cu Europa, Atzo Nicolai, in calitate de reprezentant al Presedintiei Uniunii Europene. "Nu vad cum ar putea fi rezolvate intr-o maniera acceptabila toate plangerile depuse referitoare la neregulile celui de-al doilea tur de scrutin. In acest caz, o noua runda de alegeri ar fi cea mai buna solutie", a afirmat reprezentantul Uniunii Europene.

Curtea Suprema de Justitie din Ucraina nu adoptase ieri nici o decizie privind validarea sau invalidarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, aflandu-se ieri seara in a treia zi consecutiva de dezbateri. Opozitia democrata ucraineana a depus peste 11.000 de plangeri privind falsificarea alegerilor in favoarea lui Viktor Ianukovici. Curtea Suprema este singurul organism care poate decide reorganizarea alegerilor prezidentiale.

Ianukovici isi pierde curajul in fata demonstrantilor
Premierul Viktor Ianukovici, acuzat ca a fraudat scrutinul pentru a se instala presedintele tarii, a dat si el semnale ieri ca accepta organizarea de noi alegeri, transmite BBC. Echipa premierului a depus si ea o plangere la Curtea Suprema, solicitand anularea celui de-al doilea tur de scrutin. "Echipa lui Ianukovici apreciaza ca rezultatele nu corespund realitatii, mai ales in partea de vest a tarii, cerand Curtii Supreme de Justitie sa invalideze rezultatele scrutinului de la 21 noiembrie", a declarat un judecator al Curtii.

Mii de sustinatori ai liderului Opozitiei, Viktor Iuscenko, au blocat din nou ieri accesul in sediul Guvernului de la Kiev, impiedicand intrarea functionarilor institutiei, relateaza Mediafax. "Viktor Iuscenko a dat ordin sa reinstauram blocada, sa nu lasam pe nimeni sa intre", a declarat unul dintre organizatorii miscarii de protest. "Negocierile au fost intrerupte. Nu putem accepta nici un compromis", a adaugat reprezentantul Opozitiei. In jurul cladirii Guvernului a fost instalat un cordon portocaliu din plastic, iar intrarile au fost blocate cu autobuze si microbuze.

Zeci de mii de manifestanti catre Kiev

Zeci de mii de simpatizanti ai lui Viktor Iuscenko se indreptau ieri spre Kiev, la bordul mai multor trenuri de navetisti, raspunzind astfel apelului liderului Opozitiei la mobilizare generala, transmite agentia rusa Itar-Tass. Autoritatile feroviare au deviat traseul mai multor trenuri inainte ca acestea sa ajunga in gara centrala din Kiev. Miile de ucraineni ajunsi si ieri in Kiev continuau sa se indrepte catre sediul Parlamentului ucrainean.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.