Circa 79 de milioane de americani au dificultati la plata ingrijirilor medicale sau au fost nevoiti sa faca imprumuturi pentru a le achita, arata un studiu american citat de NewsIn.

Proportia americanilor activi care isi platesc cu greu ingrijirile medicale a crescut de la 34% in 2005 la 41% in 2007, ceea ce reprezinta 72 de milioane de persoane, potrivit anchetei unei fundatii private de promovare a sanatatii, Commonwealth Fund.

Acestora li se adauga sapte milioane de pensionari cu varsta peste 65 de ani care isi platesc cu greu cheltuielile medicale, ceea ce face ca numarul total al pacientilor cu dificultati financiare sa se ridice la 79 de milioane.

Studiul arata ca majoritatea salariatilor care castiga mai putin de 40.000 de dolari pe an isi platesc cu greu ingrijirile. Circa 39% dintre cei in dificultate spun ca si-au cheltuit toate economiile pentru a plati cheltuieli de sanatate, 30% s-au indatorat pentru a face acest lucru iar 29% isi indeplinesc cu greu nevoile primare, precum hrana, locuinta si incalzire. Un sfert dintre cei care s-au imprumutat pentru a-si plati facturile medicale au acumulat datorii de peste 4.000 de dolari, iar 12% de peste 8.000 de dolari.

"Incetinirea cresterii economice actuale face si mai urgenta pentru noua administratie instituirea unei asigurari universale, care este marea prioritate pentru 2009", a comentat presedintele Commonwealth Fund, Karen Davis.

Global, proportia americanilor care nu au asigurare medicala continua sa creasca. Peste un sfert (28%) dintre americanii cu varsta intre 19 si 64 de ani, adica 50 de milioane de persoane au fost lipsiti de asigurare la un moment dat, in 2007, fata de 21% in 2001. Acestora li se adauga 25 de milioane de persoane cu asigurare minima, proportie care a urcat de la 9% in 2003 la 14% in 2007.

Potrivit unui alt studiu, realizat de Kaiser Family Foundation, cei care nu au asigurare medicala vor plati in 2008 circa 30 de miliarde de dolari din propriul buzunar pentru ingrijiri medicale.

Cei care nu sunt asigurati platesc singuri 35% din costul real al ingrijirilor pe care le primesc, adica 583 de dolari pe an din totalul de 1.686 de dolari pe an, restul fiind subventionat din programe guvernamentale de tip Medicaid si Medicare. In schimb, cei care sunt asigurati platesc 17% din costul real al tratamentului, adica 681 dolari pentru o factura totala de 3.915 de dolari pe an.

"Cei care nu au asigurare primesc mai putine ingrijiri decat cei care au asigurare dar, proportional, platesc mai mult din propriul buzunar", a spus Jack Hadley, cercetator la George Mason University, autorul studiului pentru Kaiser Family Foundation.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.