Lech Kaczynski, presedintele polonez, nu a fost niciodata un partener comod pentru liderii UE, dar declaratiile sale dure anti-Rusia din timpul crizei georgiene l-au izolat si mai mult, nu numai pe plan international, dar si pe plan intern, comenteaza Reuters, potrivit NewsIn.
Premierul Donald Tusk, cel mai probabil rival al lui Kaczynski la alegerile prezidentiale din 2010, ar putea fi principalul beneficiar de pe urma atitudinii presedintelui.

"Kaczynski este acum total izolat pe scena internationala", a declarat Pawel Swieboda, seful demos-Europa, un think tank proeuropean. "Atat liderii europeni, cat si cei americani ridica sceptici din sprancene la remarcile lui, dar nimanui nu ii mai pasa de fapt", spune expertul.

Cunoscut pentru profunda sa neincredere fata Rusia si Germania, conservatorul si euroscepticul Kaczynski a redeschis disputa cu Berlinul si Moscova pe tema "mostenirii" celui de al Doilea Razboi Mondial si a problemelor de securitate si energie. Convingerile sale antiruse au fost vizibile mai ales dupa izbucnirea conflictului dintre Georgia si Rusia.

"Suntem aici ca sa luptam", a spus Kaczynskiin cursul unei scurte vizite in Georgia, saptamana trecuta, menita sa exprime sustinerea de care se bucura Mihail Saakasvili din partea sa. "Pentru prima data, dupa o vreme, vecinul nostru estic ne-a aratat o fata pe care o stim de sute de ani. El cred ca alte tari trebuie sa i se spuna. Noi spune NU. Aceasta tara este Rusia", a declarat liderul polonez.

Polonia a suferit timp indelungat de pe urma regimului opresiv al tarilor Rusiei si apoi de pe urma comunistilor, iar multi polonezi se simt in mod instinctiv solidari cu tari care, la fel ca Gerogia, au incercat sa se elibereze de sub dominatia Moscovei.

Criticii lui Kaczynski spun insa ca acesta se lasa dus de val si ca, din cauza incarcaturii emotionale prea mari, mesajul sau pierde din impact, fiind subminat. La polul opus, Tusk, un vorbitor moderat, abil si elegant, a subliniat ca este necesara o reactie unitara la nivelul UE in ceea ce priveste criza georgiana.
"Chiar daca Lech Kaczynski exprima sentimentul de frica pe care multi polonezi il au in ceea ce priveste Rusia, stilul sau indeparteaza oamenii", a comentat Jacek Raciborski, un sociolog al Universitati din Varsovia.

Intr-o serie de interviuri recente, presedintele polonez a acuzat Kremlinul de tendinte imperialiste si de incercarea de a-si restabili hegemonia asupra fostelor republici sovietice si fostelor state-satelit din Europa Centrala si de Est.

Kaczynski a sustinut, de asemena, in mod puternic planul Washingtonului de amplasare a unor elemente din scutul american antiracheta pe teritoriu polonez - un proiect fata de care Moscova se opune, considerandu-l o amenintare la adresa securitatii sale.

In plus, liderul polonez a criticat Guvernul Tusk pentru ca nu a ajuns la un acord rapid cu Washingtonul in ceea ce priveste gazduirea celor zece interceptoare de rachete in Polonia, in cadrul scutului. Dupa multe luni de negocieri dure, Tusk a incheiat un acord abia saptamana trecuta - pe timpul conflictului din Georgia - dupa ce Washingtonul a fost de acord sa consolideze securitatea aeriana a Poloniei. Acordul a fost semnat oficial miercuri, la Varsovia.

Sustinerea polonezilor pentru Kaczynski a scazut la 26% de la 54%, cat avea cand a fost ales presedinte, in 2005, arata sondajele de opinie. Intre timp, sustinerea pentru guvernul Tusk a crescut la peste 40%. Tusk a devenit premier in toamna trecuta, dupa ce l-a invins pe fratele geaman al lui Kaczynski, Jaroslaw, in alegerile parlamentare.

"Este un fapt. Kaczynski este pur si simplu mai putin agreabil decat Tusk", a spus Marek Migalski, expert in stiinte politice al Universitatii Silesia. "Dar, dupa pararea mea, Kaczynski are curajul de a lua decizii nepopulare", a adaugat Migalski.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.