Majoritatea aplicantilor din program nu aveau, in realitate, legaturi de rudenie cu persoane din Statele Unite. Doar o persoana testata din cinci "a putut dovedi relatia de inrudire", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Robert Wood, anuntand suspendarea pe termen nedefinit a programului numit "Prioritate 3" sau "P3".

Autoritatile americane au testat initial 500 de refugiati din Somalia, Etiopia si Kenya dintr-un total de 5.000, dar numai in 20% dintre cazuri legaturile de rudenie au putut fi dovedite, a declarat oficialul.

Fraudarea a fost posibila deoarece ADN-ul solicitantilor africani nu era comparat cu cel al rudelor din America. De exemplu, in cazul unei femei cu un copil care cerea sa i se alature sotului, ADN-ul copilului nu se potrivea cu cel al pretinsului sot, ci doar cu al mamei sale.

Sefii programului si-au extins ulterior investigatiile in randul refugiatilor din alte tari africane si au descoperit aceeasi rata de succes al testelor.

"Programul a fost deci suspendat. Departamentul de Stat si cel pentru Securitate Interna evalueaza inca ce anume se poate face cu acest program", a declarat oficialul american.

Programul "P3" permite unui refugiat care locuieste in Statele Unite sa ceara ca sotia, parintii sau copiii sai, sa i se alature. Insa cererea trece prin mai multe etape, incluzand interviuri, examene medicale si o preselectie dupa criterii de securitate.

Peste 95% dintre persoanele candidate la acest program provin din Africa, a precizat oficialul.