Consilul Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus) este "pregatit sa recunoasca" independenta republicilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, a declarat presedintele sau, Serghei Mironov, potrivit NewsIn.
"Consiliul Federatiei este pregatit sa recunoasca independenta Osetiei de Sud si Abhaziei, daca popoarele acestor republici vor acest lucru si daca exista o decizie in acest sens din partea presedintelui Rusiei", Dmitri Medvedev, a declarat Serghei Mironov, care se afla la Vladikavkaz, in Osetia de Nord, sudul Rusiei.

"Nimeni nu va mai atentat niciodata la viata pasnica a poporului Osetiei de Sud", a spus Mironov, sugerand ca statutul de independenta ar permite Rusiei sa protejeze republica.

Abhazia a anuntat miercuri ca vrea sa ceara Rusiei sa ii recunoasca oficial independenta.

"Poporul Abhaziei are intentia de a cere conducerii ruse sa recunoasca Abhazia", a declarat pentru AFP vicepresedintele Parlamentului abhaz, Viaceslav Tugba. Parlamentul abhaz va examina miercuri dupa-amiaza un apel in acest sens al republicii autoproclamate Serghei Bagaps.

Un "congres national" abhaz urmeaza sa aiba loc joi la Suhumi, capitala teritoriului separatist georgian Abhazia, pentru a cere Rusiei sa ii recunoasca independenta, a anuntat si agentia rusa Interfax, citand un reprezentant al Parlamentului abhaz.

"Ne asteptam ca aceasta adunare sa adopte o cerere a natiunii abhaze catre Rusia, pentru a recunoaste independenta republicii", a adaugat reprezentanul Parlamentului separatist, a carui identitate nu este precizata.

Initiativa abhaza intervine in contextul infrangerii armatei georgiene de catre militarii rusi, dupa incercarea esuata a Guvernului de la Tbilisi de a prelua controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud.

Primindu-i la Kremlin vineri pe presedintele abhaz si pe omologul sau oset Eduard Kokoiti, presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca Moscova "va sustine" si "va garanta" pe plan international orice decizie a republicilor separatiste cu privire la viitorul lor statut. Bagaps si Kokoiti au declarat apoi ca cele doua republici separatiste sunt decise sa isi obtina independenta. Osetia de Sud si-a exprimat in trecut dorinta de a se alipi Federatiei Ruse, iar separatistii abhazi vorbesc despre un statut de teritoriu "asociat" Rusiei.

Abhazia si Osetia de Sud si-au declarat independenta la inceputul anilor '90, dupa caderea URSS. Au urmat conflicte armate cu Georgia, pe care le-au castigat separatistii cu ajutorul Rusiei.

Astfel, Camera superioara a Parlamentului rus se va intruni in sesiune extraordinara pentru a discuta despre recunoasterea independentei regiunilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, a anuntat agentia RIA Novosti.

"La 25 august, ne vom intruni in sesiune extraodinara pentru a dezbate aceasta chestiune", a declarat vicepresedintele Consiliului Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus), Svetlana Orlova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.