Oficiali rusi din domeniul apararii au discutat in trecut despre posibilitatea amplasarii pe teritoriul Belarusului a unor sisteme antiracheta in scopul contracararii scutului american.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a avut convorbiri marti la Soci cu omologul sau din Belarus, Aleksandr Lukasenko. Un comunicat postat pe site-ul Kremlinului anunta ca cei doi lideri au vorbit despre pregatirile pentru o reuniune la nivel inalt Rusia-Belarus care sa aiba loc la Moscova in al treilea trimestru al acestui an.

"Medvedev si Lukasneko au cazut de acord ca la aceasta intalnire sa se incheie tratativele pentru o intelegere interstatala privitoare la crearea unui sistem unic de aparare antiracheta", precizeaza comunicatul Kremlinului, citat de Reuters.

Statele Unite vor amplasa o statie radar si o baterie de rachete interceptoare pe teritoriul Cehiei si respectiv Poloniei ca parte a scutului antiracheta. Belarusul, un aliat de nadejde al Rusiei, are granita comuna cu Polonia. Washingtonul argumenteaza necesitatea instalarii in Europa a scutului antiracheta prin nevoia de a se apara de state imprevizibile, in special Iranul. Rusia spune insa ca planul american constituie o amenintare directa la adresa securitatii sale nationale si a avertizat ca si-ar putea indrepta armele nucleare catre Polonia si Cehia, daca aceste tari vor gazdui elemente ale scutului american antiracheta.