Rusia va semna la sfarsitul acestui an un acord cu Belarusul prin care va pune bazele unui sistem comun de aparare aeriana, in conditiile in care fosta republica sovietica este un aliat al Moscovei in ceea ce priveste opozitia fata de amplasarea in Europa a scutului american antiracheta, informeaza NewsIn.

Oficiali rusi din domeniul apararii au discutat in trecut despre posibilitatea amplasarii pe teritoriul Belarusului a unor sisteme antiracheta in scopul contracararii scutului american.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a avut convorbiri marti la Soci cu omologul sau din Belarus, Aleksandr Lukasenko. Un comunicat postat pe site-ul Kremlinului anunta ca cei doi lideri au vorbit despre pregatirile pentru o reuniune la nivel inalt Rusia-Belarus care sa aiba loc la Moscova in al treilea trimestru al acestui an.

"Medvedev si Lukasneko au cazut de acord ca la aceasta intalnire sa se incheie tratativele pentru o intelegere interstatala privitoare la crearea unui sistem unic de aparare antiracheta", precizeaza comunicatul Kremlinului, citat de Reuters.

Statele Unite vor amplasa o statie radar si o baterie de rachete interceptoare pe teritoriul Cehiei si respectiv Poloniei ca parte a scutului antiracheta. Belarusul, un aliat de nadejde al Rusiei, are granita comuna cu Polonia. Washingtonul argumenteaza necesitatea instalarii in Europa a scutului antiracheta prin nevoia de a se apara de state imprevizibile, in special Iranul. Rusia spune insa ca planul american constituie o amenintare directa la adresa securitatii sale nationale si a avertizat ca si-ar putea indrepta armele nucleare catre Polonia si Cehia, daca aceste tari vor gazdui elemente ale scutului american antiracheta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.