Racheta rusa "Tocika-U" sau SS-21, potrivit nomenclatorului NATO, este o racheta balistica tactica sol-sol, cu o raza de actiune de 70 pana la 120 de kilometri, care a fost introdusa in dotarea armatei sovietice in 1973, informeaza NewsIN

Rusia a instalat in Osetia de Sud mai multe rachete cu raza scurta de actiune de tip SS-21, ceea ce ar face ca Tbilisi, capitala georgiana, sa fie amenintata, a anuntat luni un responsabil al Pentagonului. Intre capitala Osetiei de Sud, Thinvali, si capitala Georgiei, Tbilisi, este o distanta de 100 de kilometri.

Rachetele SS-21, care au reputatia de a fi de o mare precizie, pot fi dotate cu armament conventional, biologic sau chimic, dar pot fi echipate si cu ogive nucleare, cu fragmentatie sau de alt tip.

Transportate pe un vehicul specific, ZIL-375, care poate atinge viteza de 60 de km/h, rachetele SS-21 sunt pozitionate vertical pentru a fi lansate. Rachetele au o lungime de 6,3 metri si un diametru de 0,6 metri. Greutatea este de doua tone, iar capul unei rachete are 480 de kilograme.

Principalul rol al SS-21 a fost de a inlocui rachetele FROG (Free Rocket over Ground).
Aceste rachete pot ataca cu precadere tinte precum aerodromuri, baze militare, statii radar si depozite de combustibil.

SS-21 ramane o arma importanta in artileria si infanteria armatei ruse. Mai multe tari din Orientul Mijlociui, precum si state din fosta Uniune Sovietica dispun de acest tip de rachete.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.