Dornica sa combata afirmatiile potrivit carora conflictul din Georgia tradeaza o lipsa de cunoastere a planurilor Rusiei, Casa Alba asigura ca Presedintele George W. Bush a fost intotdeauna clarvazator in ceea ce ii priveste pe liderii rusi, comenteaza AFP, citat de NewsIn

Cuvantul "clarvazator", folosit miercuri de purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino, reaminteste de prima intalnire dintre George W. Bush si Vladimir Putin, in 16 iunie 2001, la Ljubljana, Slovenia.
Presedintele Bush a rostit la adresa omologului sau rus o fraza devenita celebra: "L-am privit in ochi si am putut sa-i vad sufletul, acela al unui om profund devotat tarii sale si intereselor tarii sale". "Mi s-a parut foarte sincer si demn de incredere", a mai spus presedintele, care l-a invitat pe Putin la resedinta sa din Texas, privilegiu rezervat unui numar restrans de lideri straini.

Sapte ani mai tarziu, Bush fost constrans sa-si amane cu o zi sau doua vacanta pe care si-o petrece in fiecare an la respectiva resedinta din Texas, pentru a putea urmari evolutia conflictului din Georgia, fosta republica sovietica. El s-a vazut nevoit sa puna public sub semnul intrebarii cuvantul Moscovei in acest dosar. Intr-o conferinta de presa de la Casa Alba, presedintele SUA a vorbit despre informatii ce "contrazic" angajamentele luate de Rusia pentru incetarea operatiunilor sale militare in Georgia.
Ofensiva rusa din Georgia a pus Casa Alba in defensiva, determinandu-l pe Bush sa avertizeze Rusia cu privire la viitorul relatiilor sale cu Statele Unite si Europa.

Totusi, presedintele Bush este "clarvazator in ceea ce priveste relatiile sale cu liderii rusi", atat cu Putin, cat si cu Medvedev, a insistat Perino, care a respins si ideea potrivit careia conflictul din Georgia ar fi plasat Rusia si Statele Unite in pozitii de adversari. "N-as vorbi de adversari. Insa 'complex' si 'complicat' este cel mai bun mod de a descrie ceea ce se petrece in acest moment", a spus ea.

Intrebata daca este posibil ca Putin sa fi profitat de entuziasmul lui Bush fata de el, purtatoarea de cuvant a replicat: "Nu, nu cred".

Washingtonul si Moscova au mai avut divergente de cateva ori in trecut: asupra scutului american antiracheta, asupra invaziei americane din Irak in 2003 sau asupra situatiei drepturilor omului in Rusia. Pentru unii oficiali americani insa, evolutiile din conflictul cu Georgia reamintesc in prezent de epoca Razboiului Rece. Exprimandu-se sub acoperirea anonimatului, un membru al Departamentului de Stat a apreciat ca ofensiva rusa aminteste de invadarea Afganistanului de catre Rusia. Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Zalmay Khalilzad, are o parere similara. El a apreciat, intr-o interventie la CNN, ca liderii rusi sunt "nostalgici dupa imperiul pe care l-au pierdut".Un discurs destul de indepartat de optimismul afisat de Bush in 2001 dupa prima sa intalnire cu Putin. "Cred ca este inceputul unei relatii foarte constructive", a spus atunci presedintele american.

Tonul va fi insa diferit, daca senatorul republican John McCain este ales presedinte al Statelor Unite in noiembrie. Intr-un discurs din 2007, McCain l-a descris pe Putin parodiind faimoasa declaratie a lui Bush de la Ljubljana. "L-am privit in ochi si am vazut trei litere: un 'K', un 'G' si un 'B'", a spus McCain despre actualul premier rus, referindu-se la cariera acestuia in temutele servicii secrete sovietice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.