Fortele ruse si-au incetat progresia in Georgia, la ordinul presedintelui Dmitri Medvedev, dar vor ramane pe pozitiile pe care le ocupa in prezent, desi fortele aeriene au atacat o conducta de petrol din Georgia.
Fortele ruse au primit ordinul de a-si inceta progresia in Osetia de Sud, a anuntat comandamentul rus, relateaza NewsIn.

Presedintele rus Dmitri Medvedev l-a anuntat astazi pe ministrul apararii ca a luat decizia de a opri operatiunea rusa care viza contrangerea Georgiei de a respecta pacea, precizand ca scopul acestei operatiuni a fost atins.

"Pe baza bilantului prezentat de dumneavoastra, am luat decizia de a opri operatiunea care viza constrangerea puterii georgiene de a respecta pacea", a declarat liderul de la Kremlin la o intalnire cu ministrul rus al apararii, Anatoli Serdiukov, transmisa in direct la televiziune.

"Scopul operatiunii este atins", a adaugat Dmitri Medvedev. "Securitatea soldatilor nostri care mentin pacea si a populatiei civile a fost restabilita", a continuat presedintele rus facand aluzie la situatia din republica separatista Osetia de Sud, unde georgienii au declansat in noaptea de 7 spre 8 august o ofensiva, ceea ce a determinat un contraatac rus.


Cu toate astea, fortele aeriene ruse au atacat astazi conducta de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) pe teritoriul Georgiei, insa pentru moment nu este clar daca bombardamentele au avariat-o, conform declaratiilor secretarului Consiliului de Securitate georgian, Aleksandr Lomaia.
Autoritatile georgiene acuzasera deja aviatia rusa ca a bombardat sambata zone din apropierea conductei petroliere Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), dar fara a provoca pagube. Compania britanica BP, care administreaza BTC, a anuntat ca nu are informatii despre niciun fel de bombardamente si ca ar avea, daca bombardamentele ar fi avut loc.

Partea rusa a negat ca ar bombarda conducte.

BTC nu transporta oricum petrol in prezent, din cauza unei explozii produsa saptamana trecuta pe sectorul turc si revendicata de gherilele separatiste kurde. Reparatiile vor mai dura o saptamanpa sau doua, potrivit unei surse din compania turca Botas, care marti aprecia ca situatia din Georgia nu va afecta tranzitul de petrol prin BTC.

BTC, a carei constructie a costat patru miliarde de dolari, poate transporta pana la un milion de barili pe zi, adica peste 1% din cantitatea mondiala. BTC transporta petrol de calitate sperioara de sectorul azer al Marii Caspice spre portul Ceyhan de pe coasta turca a Marii Mediterane. BTC este detinuta in proportie de 30% de compania britanica BP, 25% de compania azera Socar, alaturi de companiile americane Chevron si ConocoPhillips, norvegiana StatoilHydro, italiana ENI si franceza Total.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.