Un lider important al-Qaida, Abu Saeed al-Masri, a fost ucis recent in confruntarile cu fortele pakistaneze din apropierea granitei cu Afganistanul, a declarat un oficial din fortele de securitate, potrivit NewsIn.

"El era considerat unul dintre cei mai importanti lideri ai gruparii al-Qaida", a declarat un oficial din fortele de securitate, sub acoperirea anonimatului. Al-Masri, care inseamna egipteanul, este cel important militant al-Qaida ucis de la moartea, luna trecuta, a altui membru al gruparii, Abu Khabab al-Masri, expert al-Qaida pentru arme chimice si biologice.

Posturile de televiziune au identificat persoana ucisa ca fiind Mustafa Abual-Yazid, precizand ca acesta era cunoscut si sub numele Abu Saeed al-Masri. El a fost ucis in recentele confruntari din regiunea tribala Bajaur, cunoscuta drept fieful militantilor al-Qaida, la granita cu Afganistanul, potrivit sursei citate. Yazid, comandant al operatiunilor al-Qaida in Afganistan, este un egiptean care a fost in inchisoare alaturi de un apropiat al lui Ayman al-Zawahiri, dupa asasinarea presedintelui egiptean Anwar Sadat, in 1981.

El era considerat cel de-al treilea militant ca importanta in ierahia al-Qaida, dupa eliminarea sau capturarea altor cinci persoane care se aflau pe aceasta pozitie din 2001. Anterior, Comisia 11 septembrie il descrisese pe Yazid ca fiind "managerul financiar" al gruparii al-Qaida.

Aproape 160 de persoane au fost ucise in luptele dintre fortele de securitate pakistaneze si militanti in Bajaur incepand de miercurea trecuta. "Sunt multe elemente straini aici, mult mai multi decat militanti locali", a precizat oficialul.

Yazid a dat un interviu pentru postul de televiziune privat pakistanez Geo Television, difuzat luna trecuta, in care a spus ca un terorist sinucigas care a comis un atac asupra ambasadei daneze din Islamabad in iunie provenea din orasul sfant Mecca, din Arabia Saudita. Mahmood Shah, un fost ofiter de securitate in zonele tribale ale etnicilor pastuni, a declarat ca al-Masri si Yazid par sa fie aceeasi persoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.