Poetul palestinian de renume international Mahmoud Darwich, decedat in Statele Unite, va fi inmormantat miercuri in cadrul unor funeralii nationale care vor avea loc la Ramallah, in Cisiordania, au anuntat luni autoritatile palestiniene, citpotrivit NewsIN.
Zeci de mii de persoane, in frunte cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas si cu premierul Salam Fayyad, sunt asteptate sa ia parte la funeraliile poetului, care se anunta a fi cele mai impunatoare, dupa cele ale liderului palestinian Yasser Arafat, din noiembrie 2004.

"Trupul neinsufletit va ajuge miercuri dimineata in Iordania, unde va avea loc o ceremonie de adio. Apoi, va fi trasportat imediat la Ramallah, unde, in cadrul Mouqataa, sediul autoritatilor palestiniene, se va organiza o ceremonie oficiala inainte de inmormantare", a declarat pentru AFP Ahmad Abdelrahmane, consilierul presedintelui Mahmoud Abbas.

Surse oficiale indicasera initial ca funeraliile vor avea avea loc marti, insa ca ar putea fi amanate pentru miercuri, din cauza unor posibile intarzieri in procedurile de repartiere din Statele Unite. Darwich, unul dintre cei mai importanti poeti contemporani in limba araba, va fi inmormantat in apropierea palatului de cultura din Ramallah, intr-o zona de unde se pot vedea suburbiile Ierusalimului, pe care palestinienii vor sa il transforme in capitala noului lor stat, potrivit surselor citate. Conducerea palestiniana a comandat deja imprimarea a 5.000 de drapeluri nationale cu chipul lui Darwich, pentru procesiunea funerara.

O delegatie oficiala palestiniana s-a deplasat in Statele Unite pentru a supraveghea transportarea trupului poetului la Ramallah, prin capitala iordaniana Amman, au precizat aceleasi surse. Ministrul palestinian al afacerilor externe, Riyad al-Malki, a declarat pentru AFP ca Darwich, originar din satul Al-Birweh, localizat in provincia Galileea, din nordul Israelului, va fi inmormantat la Ramallah, "conform dorintei acestuia".

"Nu a fost facuta nicio cerere Israelului" pentru ca poetul sa fie inhumat in satul natal, distrus in timpul razboiului israeliano-arab din 1948, a adaugat ministrul.

Darwich, care suferea de o maladie cardiaca, a incetat din viata sambata, intr-un spital din Texas, Statele Unite, unde fusese supus unei interventii chirurgicale, la varsta de 67 de ani.

Mahmoud Darwich se bucura de o notorietate internationala, avand aproape 30 de opere traduse in 40 de limbi. Laureat al Premiului Lenin, in fosta URSS, cavaler al Artelor si Literelor, in Franta, poetul palestinian a obtinut si prestigiosul premiu "Printul Claus", oferit de familia regala olandeza pentru "opera sa impresinanta".

Celebrul sau poem "Identitate", publicat in 1964, care vorbeste despre un formular israelian care trebuie completat obligatoriu, a devenit un imn al intregii lumi arabe.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.