"Actiunile Federatiei Ruse nu pun in pericol numai vietile cetatenilor Georgiei, ci si a oaspetilor straini de rang inalt", acuza comunicatul, care face un bilant asupra situatiei care se inregistra "luni, la ora 8.21" (7.21, ora Romaniei).

Ministrul francez al afacerilor externe, Bernard Kouchner, a carui tara asigura in prezent presedintia Uniunii Europene, a ajuns duminica seara la Tbilisi.

in plus, zeci de avioane militare ruse au bombardat in cursul noptii tinte civile din Gori, cel mai mare oras georgian situat in apropiere de regiunea separatista Osetia de Sud, a anuntat luni la televiziune purtatorul de cuvant al Ministerului georgian de Interne, Sota Utiasvili, citat de AFP.

Orasul georgian Gori este atacat "masiv" de artileria si aviatia rusa, iar trupe de infanterie se pregatesc de un asalt, declarase in cursul noptii pentru AFP purtatorul de cuvant al Ministerului georgian de Interne. "Au fost bombardamente masive la Gori toata seara (de duminica - n.r.) si primim informatii in legatura cu un atac iminent al tancurilor ruse", a spus oficialul georgian.

Anterior, presedintele georgian Mihail Saakasvili afirmase intr-o conferinta de presa ca tancuri ruse de afla pe teritoriul tarii sale, in afara granitelor regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud. Tot duminica, secretarul Consiliului georgian de Securitate afirmase ca fortele ruse se indreapta spre sud, iar fortele georgiene au ocupat pozitii pentru a apara orasul Gori.

"Trupele ruse (din Osetia de Sud - n.red.) se indreapta spre sud, iar urmatoarea etapa in aceasta directie este orasul Gori
", a declarat Aleksandr Lomaia. "Trupele noastre au ocupat pozitii pentru a apara orasul", a spus el.

Pe de alta parte, televiziunea publica georgiana anuntase moartea mai multor civili in bombardamente aeriene asupra unei zone rezidentiale din Gori, oras din nordul Georgiei, dar rusii au demintit ferm ca au intreprins atacuri asupra populatiei civile.

Gori, situat in centrul tarii, este cel mai mare oras georgian din proximitatea regiunii separatiste proruse Osetia de Sud, unde s-au desfasurat lupte inversunate intre fortele ruse si cele georgiene