Inundatiile care au afectat Europa Centrala si de Est la sfarsitul lunii iulie s-au soldat cu 42 de morti si au dus la evacuarea a circa 40.000 de persoane din Ucraina, Republica Moldova si Romania, potrivit Biroului ONU de coordonare a afacerilor umanitare (OCHA). Pagubele materiale estimate de Crucea Rosie depasesc un miliard de euro.

"Sunt cele mai grave inundatii inregistrate in ultimele doua secole. Pamantul nu a reusit sa absoarba apa si exista riscul alunecarilor de teren", a declarat Joe Lowry, reprezentantul Federatiei Internationale Crucea Rosie pentru Belarus, Republica Moldova si Ucraina.

"Sinistratii sunt intr-o situatie critica, ei au nevoie urgenta de alimente si apa potabila. Mai multi oameni si-au pierdut recoltele, produsele din gradini, animalele, pasarile si proviziile", a avertizat Lowry.

In vestul Ucrainei, sase regiuni sunt afectate grav: Cernauti, Ivano-Frankivsk, Lvov, Vinita, Transcarpatia si Ternopil, unde circa 40.000 de gospodarii, peste 30.000 de hectare de pamant cultivat si aproape 700 de kilometri de drumuri au suferit pagube majore . In Republica Moldova, mai multe judete din nord au fost grav afectate, in special Briceni si Ocnita. Circa 670 de locuitori au fost evacuati si mai mult de 300 de case au fost inundate. La 26 iulie, 1.371 copii au fost evacuati dintr-o tabara de vara.

Apelul de urgenta lansat vizeaza ajutarea in urmatoarele opt luni a celor 60.000 de persoane, in special a batranilor si familiilor cu multi membri, a precizat Crucea Rosie.

Fondurile vor fi folosite la cumpararea de alimente, apa potabila, articole de igiena, asternuturi si obiecte de uz casnic, dar si pentru finantarea reparatiilor caselor si a serviciilor de asistenta psihologica.