Adultii care au fost in tinerete consumatori activi de marijuana sunt mai predispusi sa dezvolte schizofrenie si simptome ale psihozei, incluziv halucinatii si deziluzii, conform unui recent studiu australian.
Studiul prezinta riscurile unui consum indelungat (de peste 6 ani de zile), care dubleaza posibilitatea dezvoltarii a diverse psihoze, printre care si schizofrenia, la care se pot adauga diverse tulburari temperamentale si deziluzii ori depresii, comparativ cu oamenii care nu au folosit niciodata marijuana si care nu sunt predispusi acestor manifestari.

Potrivit studiului lansat online de catre Arhivele de Psihiatrie Generala, consumatorii sunt si cei care au cele mai frecvente experiente psihotice in timpul consumului, nu doar post-consum.


Studiile construite pe cercetarile anterioare au scos la iveala faptul ca marijuana nu este atat de daunatoare pe cat sunt oamenii tentati sa creada, a declarat John McGrath, autorul studiului, citat de Bloomberg. Studiul a vrut in primul rand sa analizeze perechi de rude pentru a evidentia ce influente au elementele genetice sau mediul de viata si au aratat ca marijuana este legata de unele cazuri de psihoza de mai tarziu. In general, schizofrenia nu are o singura cauza, aparitia ei se datoreaza interactiunii mai multor factori biologici, psihologici si culturali cu o vulnerabilitate genetica predispozanta.

“Aceasta este cea mai convingatoare dovada de pana acum, care arata ca acest consum de canabis de la varste fragede , poate conduce catre simptome psihotice” a declarat John McGrath, professor la Institutul Cerebral Queensland din Brisbane, Australia, dorind sa-I avertizeze pe tineri la ce riscuri se expun.

Cercetarile au inclus 3.801 de adulti nascuti in Brisbane din 1981 pana in 1984. Dintre acestia 1.272 nu au consumat niciodata marijuana, insa 26 dintre ei (2%) au fost diagnosticati cu psihoza. In randul celor care au folosit marijuana mai mult de 6 ani s-au regasit 322 de personae, dintre care 12 (3.7%) au fost diagnosticate cu diverse psihoze, potrivit studiului. Cercetatorii nu pot afla insa, cand simptomele s-au instalat sau care este cantitatea pe care fiecare individ a consumat-o in parte

Aproximativ 2.4 milioane de americani adulti prezinta cazuri de schizofrenie, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Sanatate. Aceasta afectiune apare de obicei la barbati in adolescenta tarzie, in timp ce la femei perioada se mareste pana in jurul varstei de 30 de ani. Schizofrenia este asociata cu deziluzii, depresii, halucinatii si gandire perturbata, insa nu exista o cauza clara a bolii, fiind implicati mai multi factori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.