Mircea Cartarescu, care a primit Premiul National pentru Literatura in cadrul galei de miercuri seara la Ateneul Roman, a spus ca, daca 2007 a fost anul cinematografiei, spera ca 2008 sa fie anul literaturii pentru cultura romana, informeaza NewsIn.

"Cred intr-un boom al literaturii romane, in cadrul unui boom al estului, asa cum au cunoscut in anii '60 scriitorii sud-americani", a spus Mircea Cartarescu la primirea premiului.

"Anul 2007 a fost cu siguranta al cinematografiei romanesti", a spus Cartarescu, premiat chiar dupa acordarea premiului pentru Cinematografie lui Cristian Mungiu.

Scriitorul a spus ca Mungiu nu este un regizor bun pentru ca a primit premiul, ci dimpotriva, a primit premiul drept recompensa pentru talent. "Un premiu nu te face mai talentat, nici mai inteligent, nici mai bogat, cu exceptia acestora (in valoare de 25.000 de euro pentru fiecare domeniu n.r)", s-a corectat Cartarescu.

Scriitorul a mentionat insa ca, dupa ce a vazut componenta juriului care a acordat premiul pentru literatura (Nicolae Manolesu, Alexandru Cistelecan, Dan Cristea, Gabriel Dimisianu si Ion Pop - n.red. ), a fost convins ca va fi un premiu credibil, oricine l-ar lua. "Conteaza cine il da nu cine il ia, un premiu te onoreaza sau te dezonoreaza", a spus Cartarescu.

"Avem o generatie de tineri scriitori foarte buni, ei schimba modernitatea noastra cea de toate zilele", a mai spus Mircea Cartarescu, care a precizat de la inceput ca nu doreste sa vorbeasca despre cartea pentru care a fost premiat, "Orbitor. Aripa dreapta", pentru ca "pentru un scriitor, o carte scrisa nu mai spune mare lucru".

Gabriel Dimisianu, care i-a inmanat premiu, a prezentat insa cartea, despre care a spus ca s-a impus aproape de la sine pentru juriu si ca este o lucrare ce "imbina proza, poezia si reflectia sociala si asupra lumii". "Cred ca inseamna, pentru autorul ei, o curba a creativitatii. Este o carte foarte importanta", a mai spus Dimisianu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.