Un adevarat dezastru ecologic, cu grave implicatii asupra sanatatii cetatenilor Capitalei si a orasului Pitesti, se petrece in prezent sub ochii ingaduitori ai autoritatilor

Lacul Vidraru, care furnizeaza apa potabila in cele doua orase, a fost transformat in latrina de proprietarii unitatilor turistice si ai caselor de vacanta din imprejurimi. Acestia deverseaza dejectiile acumulate in fosele septice in lac, in timpul noptii, intrucat in zona nu exista sistem de canalizare.

Autoritatile locale cunosc problema de cativa ani si nu au luat nici o masura. Sesizata, sefa Garzii de Mediu Arges, Emilia Dumitrescu, le-a dat un ultimatum de o luna proprietarilor de pensiuni pentru remedierea situatiei. In caz contrar, toate unitatile turistice din zona vor fi inchise, spune Dumitrescu.

Majoritatea unitatilor turistice din preajma barajului Vidraru deverseaza dejectiile menajere in lacul care furnizeaza apa potabila Pitestiului si Capitalei.

Zona de nord a judetului Arges, in special cea de la nord de Curtea de Arges, strabatuta de Transfagarasan, este una de mare interes turistic. Dupa 1989, in zona au aparut "ca si ciupercile dupa ploaie" o sumedenie de vile si case de vacanta, dar si o multitudine de unitati de cazare de toate felurile, de la hoteluri cu staif la moteluri si pensiuni. Efervescenta turismului in zona respectiva a adus cu sine, insa, o problema deosebit de importanta: reziduurile menajere.

Turism in afara legii, dar cu acte in regula

Pana in anul 2006, pentru ca o astfel de unitate hoteliera sa functioneze legal, era suficienta amenajarea unei fose septice. Normele europene in materie, carora Romania trebuie sa se supuna incepand din acest an, sunt insa mult mai restrictive. Fosele septice, chiar vidanjate frecvent, sunt acum depasite si de vremuri, si de legislatie. Conform legii in vigoare, dejectiile menajere trebuie colectate si deversate, printr-un sistem de canalizare, intr-o statie de epurare a apelor, construita si aceasta tot in acord cu legislatia comunitara. In varful muntelui, insa, de-a lungul Transfagarasanului, nu exista nicaieri asa ceva. Nici canalizare, nici vreo statie de epurare a apelor. Ceea ce inseamna ca puzderia de pensiuni, moteluri si hoteluri de zona functioneaza in afara legii. Cu toate acestea, majoritatea intreprinzatorilor au acte si autorizatii in regula. Cel putin asa sustin acestia.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.