Camera superioara a Parlamentului german, Bundesrat-ul, a ratificat ieri, cu unanimitate de voturi, Tratatul de aderare a Romaniei la UE

Romania a primit, ieri, ultima semnatura pe Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Bundesrat-ul, Camera superioara a Parlamentului german, a adoptat in unanimitate Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Prezenta la dezbaterile din forul legislativ german, Anca Boagiu, ministrul integrarii, a apreciat ca votul "consacra pozitia tarii noastre in marea familie europeana". Romania devine astfel membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, in perioada in care presedintia este detinuta chiar de Germania.

Procesul de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana s-a incheiat, ieri, la nivelul parlamentelor nationale ale celor 25 de state membre, o data cu aprobarea lui in unanimitate de catre Camera superioara a parlamentului german, Bundesrat. Toate cele 16 landuri germane reprezentate in Bundesrat au votat in favoarea proiectului de lege privind ratificarea Tratatului. Acesta a fost aprobat anterior, la 26 octombrie, si de catre Camera Inferioara (Bundestag) a Parlamentului german.

Sedinta a fost deschisa de Harald Wolf, ministrul economiei, muncii si transportului din landul Saxonia Inferioara, care a declarat ca cele doua tari se intorc, astfel, "aproape integral in sanul Europei", o intoarcere nu lipsita de controverse, mai ales din cauza problemelor din justitie si a coruptiei. Ministrul a subliniat, insa, ca votul din Bundesrat reprezinta un avans de incredere acordat de Europa acestor tari, iar ele "trebuie primite cu bratele deschise".

Ministrul din partea Uniunii Crestin-Democrate (CDU) pentru Afaceri Europene al landului Baden-Wuerttemberg, Willi Staechele, a vorbit despre un moment istoric si a invitat la respect fata de de realizarile pline de eforturi extrem de mari din partea celor doua tari. El a aratat totodata ca prin aceasta aderare Germania are de castigat o data cu intrarea pe piata comuna a 30 de milioane de noi consumatori.

La randul sau, ministrul de stat pentru afaceri europene al landului Bavaria, Emilia Mueller, din partea Uniunii Crestin Sociale (CSU), a aratat ca Bavaria aproba aderarea Romaniei si Bulgariei si a tinut sa adauge ca solicitarea de aplicare de la 1 ianuarie a unor masuri de protectie, cerute de politicieni din cadrul landului si ai CDU, are menirea de a ajuta cele doua tari sa treaca peste problemele pe care le mai au de rezolvat, iar aceste masuri, in ciuda respingerii lor de catre Comisia Europeana, sunt in continuare sprijinite de landul pe care il reprezinta.

Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE a fost semnat la 25 aprilie la Luxemburg, la centrul cultural Neumuenster, printre semnatari, din partea Romaniei, numarandu-se presedintele Traian Basescu, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, ministrul de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si negociatorul-sef cu UE, Leonard Orban.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.