Campania antiromaneasca lansata de presa britanica si in special de tabloidul "The Sun" pe tema imigratiei a atins, ieri, un alt cliseu in ceea ce priveste Romania. De data aceasta, jurnalistii considera ca britanicii se vor imbolnavi de "forme periculoase de tuberculoza", aduse in Regat de muncitorii romani.

In ciuda numarului mare de cazuri in comparatie cu alte state din Europa, Romania are, conform evaluarii facute in anul 2005 de Organizatia Mondiala a Sanatatii, cel mai eficient program de control al tuberculozei. De asemenea, rata de depistare a noilor cazuri este cea mai mare din Europa, iar rata de vindecare este de aproximativ 80 la suta, cu mult peste toate celelalte state europene. Dar, cel mai important, tara noastra are un registru national al bolnavilor in format electronic. in schimb, articolul intitulat "Mai mult de 1.500 de imigranti s-au stabilit zilnic in Marea Britanie, anul trecut", publicat de "The Sun", nu ofera nicio statistica in ceea ce-i priveste pe romani si spune ca cea mai mare incidenta a cazurilor de TBC, 38 la suta, se inregistreaza in randul indienilor si pakistanezilor.

Romania are cel mai eficient program de control a tuberculozei din Europa

Daca in 2004 numarul total de bolnavi era de 29.163, acesta a scazut la 27.332 in 2005, arata raportul de evaluare al Programului national de lupta impotriva tuberculozei. in ceea ce priveste cazurile nou-depistate, se inregistreaza, de asemenea, o scadere cu 1.866 de cazuri in 2005 fata de 2004. Totodata, rata medie de succes terapeutic pe tara este de peste 82 la suta, una dintre cele mai ridicate rate de succes din Regiunea Europa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Unele judete, cum ar fi Braila, Alba, Valcea, Hunedoara, Cluj, Harghita, Buzau si sectorul 6 din Bucuresti, au obtinut si o rata de succes de peste 85 la suta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.