Activitatea mai multor sectii de politie din Capitala este pusa sub semnul intrebarii, avand in vedere situatia neclara a imobilelor in care functioneaza. Doua din spatii au fost deja retrocedate, iar pentru altele nu s-a clarificat inca situatia juridica. Chestorul Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, a anuntat, ieri, ca de anul viitor toate spatiile in care lucreaza subordonatii sai vor fi modernizate.

La capitolul dotari, oamenii legii nu o duc prea bine. Desi au primit peste 393 de autoturisme Logan, dotate cu aparatura performanta, cei 7.500 de politisti bucuresteni au la dispozitie doar 850 de calculatoare.
Sectiile 17 si 10 au intrat deja in posesia proprietarilor de drept, insa pana la rezolvarea situatiei, conducerea Politiei Capitalei a cazut la intelegere sa ramana in spatii contra unei chirii lunare. "In aceste doua cazuri exista hotarari judecatoresti definitive si executorii. Pana cand vor remedia neajunsurile, proprietarii au fost de acord sa platim chirie", a precizat, ieri, chestorul Tutilescu, la conferinta de presa, prilejuita de bilantul activitatii institutiei pe care o conduce. "In schimb, la Sectiile 3 si 8 inca nu stim cum stau lucrurile, motiv pentru care nu vom demara nici o actiune de renovare ori modernizare. Deocamdata, asteptam pentru a vedea cum evolueaza lucrurile", a adaugat Tutilescu.

Pentru o desfasurare cat mai eficienta a activitatii, la Sectiile 22 si 14 s-a luat masura supraetajarii imobilelor, dand astfel posibilitatea cresterii spatiilor de lucru. Si Sectia 18 se afla in curs de modernizare, insa Sectia 1 bate toate recordurile. Unitatea va fi inaugurata la inceputul anului viitor, dupa aderarea la Uniunea Europeana, deoarece, spune chestorul Marian Tutilescu, are dotari la nivel european. Concret, politistii care activeaza aici vor dispune de cele mai noi aparaturi in domeniu, dar si de birouri ca la "carte". Asadar, adio fisete din fier si dusumea rupta!

Alte 13 sectii de politie din Bucuresti vor avea, din 2007, spatii de lucru cu publicul exact ca in strainatate. Ghisee aerisite, fara vesnicele gratii, si personal bine instruit pentru a putea face fata oricarei plangeri a cetatenilor.

Aproape 9 oameni la un calculator

Conducerea Politiei Capitalei are in vedere, tot pentru anul viitor, si operationalizarea noilor Sectii 25 si 26, din sectoarele 4 si 6. Infiintarea noilor unitati a fost fortata oarecum de numarul mare de locuitori din cele doua zone ale Bucurestiului, sectiile existente nemaiputand prelua toate evenimentele pentru care sunt solicitate. Desi s-ar impune si renovarea sediului Politiei Capitalei, chestorul Tutilescu a mentionat ieri ca in prezent nu exista sumele necesare investitiei. Mai mult decat atat, lucrarile sunt de amploare si s-ar derula pe o perioada de cel putin 2 ani. Peste cateva luni, la toate sectiile din Bucuresti vor fi infiintate compartimentele "Proceduri" in cadrul Birourilor de Ordine Publica pentru organizarea eficienta a activitatii de supraveghere a persoanelor impotriva carora se dispune masura de a nu parasi localitatea in timpul anchetarii.

7.500 de oameni ai legii au in acest moment la dispozitie doar 850 de calculatoare, ceea ce reprezinta 11% din totalul necesarului. Eforturile materiale depuse pana acum nu sunt suficiente pentru a asigura mijloacele tehnice de lucru.

Cele 393 de autoturisme Logan primite de politistii de la Ordine Publica, in iulie a.c., au mai salvat putin situatia. Toate masinile sunt dotate cu echipamente de ultima generatie, care permit oamenilor legii sa se deplaseze in maximum 8 minute la evenimente, fata de 18-20 de minute cat dura in urma cu cateva luni ca sa se ajunga la locul unui incident.

Nici benzina, vechea problema a oamenilor legii, nu mai reprezinta un impediment. Consumul lunar mediu s-a dublat. Politistii isi permit acum sa consume 270 de litri de carburant, fata de 130 litri cat aveau alocat pana la sfarsitul anului trecut.

Mai-marii de la Politia Capitalei intentioneaza sa mai achizitioneze inca 100 de terminale TETRA cu sistem de monitorizare GPS pe autovehiculele de patrulare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.