Deputatul Victor Ponta stia ca statutul de parlamentar ii interzice sa pledeze in calitate de avocat in dosarul Tender, insa a ignorat legea votata chiar de PSD pentru a face circ in fata instantei

Ponta se afla in incompatibilitate si, potrivit legii, ar trebui sa informeze conducerea Camerei. Ordonanta nr. 77/2003 arata ca deputatul "nu poate acorda asistenta juridica invinuitilor sau inculpatilor si nici nu ii poate asista in instante in cauzele penale privind: a) infractiunile de coruptie, infractiunile asimilate infractiunilor de coruptie; (…) d) infractiunea de spalare a banilor (…)". Un alt articol de lege spune ca "deputatul sau senatorul care, pe durata exercitarii mandatului de parlamentar, doreste sa exercite si profesia de avocat nu poate sa pledeze in cauzele ce se judeca de catre judecatorii sau tribunale". Tender, aparat de avocatul Victor Ponta, este acuzat - potrivit ultimei incadrari juridice date de procurori - pentru infractiunea de spalare de bani. Ponta a venit la tribunal pentru a-l reprezenta pe Ovidiu Tender.

Parchetul l-a tras degeaba de roba

Deputatul PSD stia foarte bine la ce se inhama. La termenul din 28 iulie, instanta a decis ca Ponta se afla in stare de incompabilitate si ca statutul de deputat nu-i permite sa-l reprezinte pe Tender. Iata ce se spune intr-un comunicat al Ministerului Public: "La acelasi termen (din 28 iulie - n.r.) s-a discutat si incompatibilitatea avocatului Victor Ponta, instanta supunind dezbaterii faptul ca acesta nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a-l reprezenta pe inculpat, fapt acceptat si de avocat".

Cu toate ca a luat la cunostinta de incompatibilitate, Ponta s-a infatisat din nou la instanta pe data de 30 iulie, cerind instantei - din nou in roba - sa amine cauza pentru dupa-amiaza, cind urma sa vina si celalalt avocat. "In cursul sedintei de judecata, avocatul Mateut Gheorghita a invocat neconstitutionalizatea textului de lege in baza caruia se constatase incompatibilitatea avocatului Victor Ponta, solicitare pe care acesta din urma nu a sustinut-o, precizind instantei ca a participat la elaborarea respectivului text de lege, considerindu-l constitutional", se mai arata in comunicatul Parchetului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.