Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat miercuri concluziile raportului inspectorilor CSM in cazul telefonului dat de premierul Calin Popescu Tariceanu procurorului general Ilie Botos, in legatura cu dosarul Petromidia.

Inspectorii CSM au stabilit ca premierul nu a intervenit in actul de justitie, in ziua retinerii omului de afaceri Dinu Patriciu, atunci cand i-a telefonat procurorului general. Dinu Patriciu, care este liderul filialei PNL Prahova si presedintele Consiliului de Administratie al companiei Rompetrol, a fost retinut timp de 24 de ore, la sfarsitul lunii mai, pentru audieri de catre procurorii Parchetului General, in cadrul anchetei privind privatizarea rafinariei Petromidia.
Membrii CSM sustin concluzia raportului, potrivit caruia, prin telefonul dat de premier Procurorului General, nu s-a inregistrat ceea ce s-ar putea numi o imixtiune a politicului in justitie.

Si aceasta pentru ca dupa telefonul primit, nu a existat nici o urmare, adica procurorii care se ocupau de caz nu au fost sunati de seful lor. Totusi, presedintele CSM, Dan Lupascu, a tinut sa declare:"Moda telefonului la justitie, cum spunea si dl Dascalescu, nu a inventat-o nici X in 2004, nici Y in 2005 sau Z in 2005. Cred ca este momentul sa decuplam, ca sa folosesc un termen in consonanta cu subiectul acestei verificari, sa decuplam odata justitia de la politic".

Desi raportul CSM nu se refera la continutul discutiei dintre premier si procurorul general, Ilie Botos a precizat ce anume au vorbit cei doi: premierul s-a interesat de "situatia juridica a lui Dinu Patriciu si de situatia din cauza Petromidia, legat de importanta economica a companiei". In privinta telefonului dat de procurorul general presedintelui Traian Basescu, imediat dupa telefonul dat de premier, dl Botos a explicat de ce s-a simtit obligat sa-l sune pe seful statului si nu sa informeze CSM, asa cum, au spus majoritatea membrilor Consiliului, ar fi fost normal.

"Neimixtiunea sau asigurarea integritatii procurorilor investigatori s-a datorat faptului ca acestia au avut protectie si nu s-a ajuns in nici un fel sa se poarte o discutie cu ei despre acest telefon si a doua chestiune, legata de discutia cu presedintele, care a fost punctata exact pe ce spuneam in sedinta de analiza, legata de disfunctionalitatile existente intre echipele de specialisti din cadrul Ministerului Finantelor Publice si procurorii DICOT", a declarat Ilie Botos.

Istoria unei convorbiri telefonice

Scandalul telefonului dat de premier procurorului general a izbucnit la sfarsitul lunii octombrie, dupa ce fostul consilier prezidential Elena Udrea l-a atacat pe Calin Popescu Tariceanu, amintind de relatia de afaceri si de prietenie dintre acesta si Dinu Patriciu.
Doamna Udrea a afirmat intr-o emisiune televizata, la cateva zile dupa demisia sa de la Cotroceni, ca premierul ar fi sunat la Parchet pentru a interveni in favoarea lui Dinu Patriciu, in ziua in care acesta a fost arestat.

Initial, premierul Tariceanu a evitat refuzat sa comenteze afirmatiile Elenei Udrea.
Insa dupa ce purtatorul de cuvant al Ministerului Public a confirmat ca discutia telefonica intre domnii Tariceanu si Botos a avut loc, premierul a recunoscut, la randul sau, existenta convorbirii, afirmand insa ca telefonul dat procurorului general nu a fost o interventie in favoarea lui Dinu Patriciu, ci un telefon prin care dorea sa se intereseze despre un caz foarte important, in calitatea sa de prim- ministru.
A intervenit apoi in disputa si presedintele Traian Basescu.

Acesta a spus ca procurorul general Ilie Botos l-a informat imediat cu privire la telefonul care a iscat scandalul, dar ca a tinut acest lucru sub tacere ca sa nu provoace instabilitate politica. In acelasi timp, Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat ca s-a autosesizat in legatura cu telefonul pe care premierul Tariceanu l-a dat la Parchetul General. Procurorul general a sustinut ca i-a spus premierului Tariceanu ca doar procurorul care se ocupa de caz cunoaste acuzatiile aduse lui Dinu Patriciu.

Alte telefoane

Raportul inspectorilor CSM se refera si la alte telefoane date de politicieni, cum ar fi cel dat de fostul presedinte Ion Iliescu, pe vremea cand era sef al statului, pe tema dosarului "Cocaina pentru VIP-uri", in care a fost implicat fiul omului de afaceri Ion Tiriac. Ilie Botos i-a cerut public lui Ion Iliescu sa lamureasca ce a vrut sa spuna atunci cand afirmat ca Botos l-a sunat sa-l informeze despre mai multe dosare.

Acum, procurorul general sustine ca l-a sunat pe seful statului de atunci pe tema mandatelor de cercetare in cazurile de terorism, mandate despre care Ilie Botos spune ca ar fi trebuit emise de judecatori de la Curtea Suprema, ceea ce era de competenta CSAT. Si in cazul telefonului dat de Ion Iliescu lui Ilie Botos, inspectorii CSM au ajuns la concluzia ca nu a fost o interventie a politicului in justitie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.