Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a anunat noi msuri pentru impiedicarea rspandirii gripei aviare.

"Oamenii trebuie s fie ateni la indrumrile pe care le dm, pe care le dau medicii, in rest trebuie s fie calmi, pentru c situaia o gestionm. Deocamdat
lucrm la regionalizare, adic s tratm cu totul aparte zona Dobrogei. Vom comunica la timp care vor fi msurile concrete, funcie de ceea ce ne spun specialitii".

Judeele Tulcea i Constana vor fi supravegheate special, iar psrile domestice trebuie inute in spaii inchise.

Targurile de animale sunt inchise in cele dou judee pentru prevenirea extinderii gripei aviare.

Comerul cu psri i porci este interzis in toat ara.

In judeele Galai, Brila, Ialomia i Clrai toate psrile din gospodrii vor fi supravegheate clinic.

La Ceamurlia s-a incheiat sacrificarea psrilor

Autoritatea Naional Sanitar Veterinar a anunat finalizarea aciunii de sacrificare a psrilor din Ceamurlia.

Primarul comunei, Mihai Carciumaru, a declarat la BBC c la nivelul comunei au fost luate msuri suplimentare de prevenire:

"Am primit ajutor nite echipe de la Bucureti. In focar dezinfectm i case i frigidere. Lum msuri de dublare a filtrului, pentru a extinde protecia pe o raz de zece kilometri in jurul localitii".

Echipele de medici veterinari se afl acum la Maliuc, unde urmeaz s fie sacrificate aproximativ 2.500 de psri de curte.

Exporturile de produse avicole din Romania interzise

Incepand de vineri dimineaa, a intrat in vigoare interdicia exporturilor de psri vii i produse avicole din Romania, la fel ca cea introdus pentru Turcia la inceputul sptmanii, dup confirmarea virusului acolo.

Uniunea European a promis s ofere in continuare expertiz pentru Romania, Turcia i Bulgaria, precum i oricror altor ri din regiune care ar putea fi afectate de virus.

Ieri, experii veterinari ai Uniunii au cerut ca in zonele de risc psrile domestice s fie inchise in cotee pentru a fi izolate de cele migratoare, iar sptmana viitoare se vor reuni atat minitrii europeni de externe cat i cei ai sntii pentru a vedea ce alte msuri trebuie luate pentru a evita o pandemie de grip aviar pe continent.

Recomandrile Ministerului Sntii


Specialitii in sntate public ai Ministerului Sntii recomand in continuare populaiei:

- Pentru a minimaliza posibilitatea infeciei, persoanele care cltoresc trebuie sa evite contactul cu psri (ex.: pui, gini, rae, gate, porumbei, prepelie) sau orice alte psri slbatice i s evite zonele in care psrile infectate cu virusul gripei aviare pot fi prezente, precum psrile din curi, ferme ori din pieele de psri vii;

- Evitarea consumului de produse din psri, nefierte sau insuficient preparate, inclusiv mancruri care conin sange provenit de la acestea;

- Ca i in cazul altor infecii, una dintre cele mai importante practici preventive este splatul pe maini cu atenie i frecvent. Splatul frecvent al mainilor, folosind ap i spun, indeprteaz potenialele surse de infecie de pe piele i ajut la prevenirea transmiterii bolii. Cand nu exist spun la dispoziie i mainile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi alcool pentru tergerea mainilor.

- Atenie sporit trebuie s fie i la prepararea hranei. In acest sens :

· separai carnea crud de cea fiart, prjit sau fript sau de alimentele care sunt gata de consumat. Nu folosii acelai cuit sau instrument de tiat pentru a pregti carnea crud i alimentele care sunt gata de consumat;

· Splai-v pe maini intre operaiile de manipulare a alimentelor crude i a celor fierte, fripte sau prjite;

· Nu punei carnea fiart, fript sau prjit pe aceeai farfurie sau suprafa pe care a fost aezat inainte de a fi prelucrat;

· Toate alimentele provenite de la psri, inclusiv ou sau sange, trebuie preparate prin fierbere sau prjire cu atenie. Glbenuurile de ou nu trebuie s fie lichide sau s se preling. Deoarece virusurile gripale sunt distruse de cldur, temperatura pentru prelucrarea crnii de pasre trebuie s fie mai mare de 70C ;

· Inainte de a manipula i fierbe sau prji oule, trebuie sa le splai cu ap cu spun, iar dup aceea sa va splai pe maini;

· Nu folosii ou fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi supuse temperaturilor inalte prin fierbere, coacere sau prjire;

· Dup manipularea psrilor sau oulelor crude, splai-v pe maini i splai toate suprafeele i instrumentele atent cu ap i spun;

· Dac credei c ai fost expus gripei aviare, urmrii-v starea de sntate timp de 10 zile. Dac prezentai febr, tuse sau dificultate in respiraie sau dac v imbolnvii in perioada de 10 zile, consultai un medic. Inainte de a incepe consultaia, spunei medicului: 1. ce simptome avei 2. dac ai venit in contact direct cu psri 3. unde ai cltorit.

· Nu cltorii in timp ce suntei bolnavi i limitai-v contactul cu alte persoane cat de mult posibil pentru a preveni rspandirea oricrei boli infecioase.