Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a anunțat noi măsuri pentru impiedicarea răspandirii gripei aviare.

"Oamenii trebuie să fie atenți la indrumările pe care le dăm, pe care le dau medicii, in rest trebuie să fie calmi, pentru că situația o gestionăm. Deocamdată
lucrăm la regionalizare, adică să tratăm cu totul aparte zona Dobrogei. Vom comunica la timp care vor fi măsurile concrete, funcție de ceea ce ne spun specialiștii".

Județele Tulcea și Constanța vor fi supravegheate special, iar păsările domestice trebuie ținute in spații inchise.

Targurile de animale sunt inchise in cele două județe pentru prevenirea extinderii gripei aviare.

Comerțul cu păsări și porci este interzis in toată țara.

In județele Galați, Brăila, Ialomița și Călărași toate păsările din gospodării vor fi supravegheate clinic.

La Ceamurlia s-a incheiat sacrificarea păsărilor

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară a anunțat finalizarea acțiunii de sacrificare a păsărilor din Ceamurlia.

Primarul comunei, Mihai Carciumaru, a declarat la BBC că la nivelul comunei au fost luate măsuri suplimentare de prevenire:

"Am primit ajutor niște echipe de la București. In focar dezinfectăm și case și frigidere. Luăm măsuri de dublare a filtrului, pentru a extinde protecția pe o rază de zece kilometri in jurul localității".

Echipele de medici veterinari se află acum la Maliuc, unde urmează să fie sacrificate aproximativ 2.500 de păsări de curte.

Exporturile de produse avicole din Romania interzise

Incepand de vineri dimineața, a intrat in vigoare interdicția exporturilor de păsări vii și produse avicole din Romania, la fel ca cea introdusă pentru Turcia la inceputul săptămanii, după confirmarea virusului acolo.

Uniunea Europeană a promis să ofere in continuare expertiză pentru Romania, Turcia și Bulgaria, precum și oricăror altor țări din regiune care ar putea fi afectate de virus.

Ieri, experții veterinari ai Uniunii au cerut ca in zonele de risc păsările domestice să fie inchise in cotețe pentru a fi izolate de cele migratoare, iar săptămana viitoare se vor reuni atat miniștrii europeni de externe cat și cei ai sănătății pentru a vedea ce alte măsuri trebuie luate pentru a evita o pandemie de gripă aviară pe continent.

Citeste si:

Recomandările Ministerului Sănătății

Specialiștii in sănătate publică ai Ministerului Sănătății recomandă in continuare populației:

- Pentru a minimaliza posibilitatea infecției, persoanele care călătoresc trebuie sa evite contactul cu păsări (ex.: pui, găini, rațe, gaște, porumbei, prepelițe) sau orice alte păsări sălbatice și să evite zonele in care păsările infectate cu virusul gripei aviare pot fi prezente, precum păsările din curți, ferme ori din piețele de păsări vii;

- Evitarea consumului de produse din păsări, nefierte sau insuficient preparate, inclusiv mancăruri care conțin sange provenit de la acestea;

- Ca și in cazul altor infecții, una dintre cele mai importante practici preventive este spălatul pe maini cu atenție și frecvent. Spălatul frecvent al mainilor, folosind apă și săpun, indepărtează potențialele surse de infecție de pe piele și ajută la prevenirea transmiterii bolii. Cand nu există săpun la dispoziție și mainile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi alcool pentru ștergerea mainilor.

- Atenție sporită trebuie să fie și la prepararea hranei. In acest sens :

· separați carnea crudă de cea fiartă, prăjită sau friptă sau de alimentele care sunt gata de consumat. Nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata de consumat;

· Spălați-vă pe maini intre operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor fierte, fripte sau prăjite;

· Nu puneți carnea fiartă, friptă sau prăjită pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată inainte de a fi prelucrată;

· Toate alimentele provenite de la păsări, inclusiv ouă sau sange, trebuie preparate prin fierbere sau prăjire cu atenție. Gălbenușurile de ouă nu trebuie să fie lichide sau să se prelingă. Deoarece virusurile gripale sunt distruse de căldură, temperatura pentru prelucrarea cărnii de pasăre trebuie să fie mai mare de 70°C ;

· Inainte de a manipula și fierbe sau prăji ouăle, trebuie sa le spălați cu apă cu săpun, iar după aceea sa va spălați pe maini;

· Nu folosiți ouă fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi supuse temperaturilor inalte prin fierbere, coacere sau prăjire;

· După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălați-vă pe maini și spălați toate suprafețele și instrumentele atent cu apă și săpun;

· Dacă credeți că ați fost expus gripei aviare, urmăriți-vă starea de sănătate timp de 10 zile. Dacă prezentați febră, tuse sau dificultate in respirație sau dacă vă imbolnăviți in perioada de 10 zile, consultați un medic. Inainte de a incepe consultația, spuneți medicului: 1. ce simptome aveți 2. dacă ați venit in contact direct cu păsări 3. unde ați călătorit.

· Nu călătoriți in timp ce sunteți bolnavi și limitați-vă contactul cu alte persoane cat de mult posibil pentru a preveni răspandirea oricărei boli infecțioase.