Folosita mai ales ca aroma in prajituri, inghetate, in diverse deserturi, vanilia este disponbila si sub forma artificiala in magazine. Insa, vanilia naturala se cultiva in America Centrala si Mexic, Madagascar fiind recunoscuta ca tara unde se gaseste cel mai calitativ astfel de produs. Pretul crescut de achizitie este pus pe seama faptului ca florile care produc vanilia se polenizeaza artifical si fructele se culeg cu mana, odata ce s-au copt.
Se produce dintr-o planta triopicala si este originar din Southwestern India si arata ca niste seminte mici negre dispuse intr- forma triunghiulara si o cochilie exterioara ca de hartie. Cel mai mare export de cardamom (negru sau verde) se face din Guatemala. Este preferat pentru aroma delicata si parfumul aparte, dand deliciu deserturilor sau se foloseste ca un condiment pentru chai latte. Se utilizeaza si in cosmetice sau in medicina.
Din Indonezia au aparut cuisoarele - provin din plante care cresc pana la 12 metri inaltime si se folosesc mai ales in parfumerie, insa scopurile sunt mai variate. Cuisoarele s-au utilizat din antichitate ca moneda de schimb, azi reprezentand al patrulea cel mai costisitor condiment din lume, fiind apreciat pentru aroma intensa, calda si dulce.
Se obtine din copaci numati Cinnamomum, un fel de arbusti aromatici verzi care fac parte din familia Lauraceae. Scortisoara este nativa din Sri Lanka, dar creste si in India si Indonezia, fiind folosita pentru proprietatile ei, inca din Egiptul Antic. Sub forma de pudra se intrebuinteaza in gatit sau sub forma de batoane in diverse bauturi. Se obtine si ulei de scortisoara pentru aromaterapie.
Poate cel mai accesibil ca pret, piperul se afla in fiecare bucatarie din casa, deseori confundat ca un condiment simplu, tocmai pentru ca este atat de prezent oriunde. In realitate, la inceputuri era foarte costisitor si era cunoscut ca aurul negru, folosit ca o forma de bani. Se cultiva in zonele tropicale si se folosete pentru gustul picant in bucatarie, dar si in medicina traditionala.
Are proprietati antiseptice, culoare superba si o aroma uimitoare. Poate fi un substituent pentru sofran, folosit in bucataria indiana mai ales, la prepararea de curry. O alta intrebuintare este pe post de colorant natural.
Stigmatul cu care se termina floarea Crocus Sativus, originara din Asia Centrala, se numeste sofran. Cu un continut de peste 150 de compusi volatili, acest condiment este auriu, dulce, usor afanat. Desi acum se poate gasi in mai multe regiuni din lume, ramane in continuare foarte scump, datorita procesului de recoltare, unul extrem de dificil. Un calcul ne spune ca daca fiecare floare are 3 stigmate, pentru a obtine jumatate de kilogram sunt necesare aproape 80.000 de flori si undeva la 600 de ore de munca. Daca este prea ieftin, inseamna ca ce cumperi nu este sofran de calitatate. A ramas de-a lungul timpului o comoara culinara si se foloeste in bucatarie, cosmetice, medicina, industrii diverse.
Le folosim in diverse retete prin bucatarie si stim ca vor face ca orice preparat sa devina mai gustos si mai aromat. Condimentele au imbogatit cultura culinara cu arome dintre cele mai interesante cu parfum, culoare si gust. Exista mirodenii fara de care nu ne-am putea imagina experienta gatitului. Totusi, foarte multe dintre acestea sunt costisitoare si au o istorie la fel de bogata precum profiturile celor care le-au adus in atentia lumii. Daca esti curios sa afli care sunt cele mai scumpe condimente din lume, am facut o lista cu acestea.