“Secvente”, in regia lui Alexandru Tatos, cuprinde trei episoade: “Telefonul", "Prospectie" si "Patru palme", fiecare prezentand momente diferite din existenta unei echipe de filmare.
Pe platou si in afara lui, viata membrilor echipei de filmare se confrunta cu cea a personajelor, aparand uneori similitudini, alteori discrepante.
“Ni se intampla sa ne oprim la aparente, ocolind adevarul realitatii si adevarul creatiei, care ele insele sunt atat de relative. E ceea ce am incercat sa spun in Secvente", spunea Alexandru Tatos.
captura foto din LiterNet.ro
Nunta de piatra (1973)
6/10
"Nunta de piatra”, de Mircea Veroiu si Dan Pita, este in primul rand un film de imagine.
Sobra pana la austeritate, gandita in alb-negru, gri - toate tonurile de alb, negru si gri - imaginea lui Iosif Demian este o pledoarie pentru un "cinematograf al ochiului".
Limbajul hieratic al discursului filmic (din Fefeleaga) si frenezia profunda si grava (din La o nunta) confera unitate stilistica acestei opera prima si totodata anunta doua sensibilitati creatoare complementare, scrie LiterNet.ro
YouTube
La moara cu noroc (1956)
7/10
“La moara cu noroc” in regia lui Victor Iliueste o ecranizare de tip drama psihologica dupa nuvela „Moara cu noroc” a scriitorului Ioan Slavici.
Filmul a fost nominalizat la Festivalul International de Film de la Cannes pentru marele premiu Palme d'Or in anul 1957.
"Cand am realizat La moara cu noroc s-a vorbit despre o influenta a westernului, acest gen cinematografic atat de intim legat de traditiile culturale si istoria poporului american. Toate existau in nuvela pe care Slavici a scris-o cu mult inainte de afirmarea westernului, in spiritul unui realism critic evoluat.", declara Victor Iliu, potrivit cinemagia.ro.
YouTube
A fost sau n-a fost? (2006)
8/10
“A fost sau n-a fost?”, in regia lui Corneliu Porumboiu, a castigat trofeul Camera d‘Or si al Premiului Label Europa Cinema la Cannes 2006, 3 premii la TIFF 2006: Cel mai bun film din competitie, Cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Romanesc si Premiul publicului, si 2 premii Gopo, pentru cel mai bun film de lung metraj si cel mai bun scenariu.
Intreaga tara a privit in direct la televizor cum multimi furioase l-au determinat pe dictatorul Ceausescu sa paraseasca Bucurestiul intr-un elicopter. Intr-un orasel linistit la est de capitala, la 16 ani de la aceasta data istorica, Virgil Jderescu (Teodor Corban), patronul unui post TV local are doi invitati pentru a-si impartasi amintirile gloriei lor de revolutionari. Unul este Emanoil Piscoci (Mircea Andreescu), un batran pensionar si uneori Mos Craciun, iar celalalt Tiberiu Manescu (Ion Sapdaru), un profesor de istorie care tocmai si-a platit datoriile pe bautura cu intreg salariul.
Alaturi de Piscoci si de Manescu vrea sa raspunda la o intrebare care de 16 ani nu-si gaseste raspunsul: "A fost sau n-a fost revolutie in orasul lor?". Impreuna isi vor aminti ziua in care au iesit in piata orasului strigand "Jos Ceausescu". Dar telespectatorii suna pentru a-i contesta pe "eroi", care poate ca au baut intr-un bar sau se pregateau de Craciun mai degraba decat sa iasa in strazi ca revolutionari.
Proba de microfon (1980)
9/10
Filmul, in regia lui Mircea Danieluc, spune povestea Luizei (Gina Patrichi), reportera de televiziune, si a lui Nelu, cameraman (Mircea Daneliuc), care continua sa lucreze impreuna, desi raporturile lor personale (si amoroase) s-au intrerupt brusc.
Cei doi fac un reportaj in Gara de Nord, unde Nelu o cunoaste pe Ani (Tora Vasilescu), o tanara putin ciudata. Intre cei doi se naste o firava poveste de iubire, ca o speranta spre lumina.
Croaziera (1981)
10/10
Pe ultima pozitie in topul "Cele mai bune 10 filme romanesti ale tuturor timpurilor", se afla tot un film de Mircea Danieluc.
"Croaziera" spune povestea unui grup de muncitori, din diferite uzine, au fost rasplatiti cu o croaziera pe Dunare, insa, in spatele acestui titlu exotic se ascunde datoria premiantilor de a vasli pana la Cernavoda si de a face, ocazional, munca patriotica pe la fabricile si abatoarele vizitate.
YouTube
Reconstituirea (1970)
1/10
Volumul"Cele mai bune 10 filme romanesti ale tuturor timpurilor", care contine clasamentul stabilit prin votul a 40 de critici, a fost coordonat de criticii de film Cristina Corciovescu si Magda Mihailescu, relateaza NewsIn.
In urma anchetei in cadrul careia profesionisti din lumea filmului apartinand tuturor generatiilor au raspuns la intrebarea "Care sunt cele mai bune zece lungmetraje de fictiune romanesti produse din 1912 si pana azi?" a rezultat o lista de 59 de titluri iar pe primul loc s-a clasat filmul "Reconstituirea", in regia lui Lucian Pintilie
Realizat pe o pelicula alb/negru, "Reconstituirea" a avut premiera in ziua de 5 ianuarie 1970 insa a fost interzis la scurt timp.
"Este primul film, ca opera de arta, care in ton ironic, malitios, cinic, ne introduce in infernul romanesc, moral si spiritual, in labirintul bascaliei, varianta specific romaneasca si degradata a spiritului balcanic. Pretextul fiind reconstituirea in scopuri ipocrit educative a unui delict minor de catre procuratura, militie, cu sprijinul unei echipe de cineasti, Lucian Pintilie propune, in fond, o incursiune in subconstientul romanesc colectiv, pe care o realizeaza cu acelasi simt al concretului, al notatiei minutioase, al personajelor, al confruntarilor afective, comportamentale, de mentalitate. Construit ca un reportaj, ca un film documentar, ca un film-ancheta, ca un film-dosar de existenta, ca un film-fapt de cronica, "Reconstituirea", prin valoarea lui estetica, este o epopee, o fresca a infernului moral si spiritual romanesc. Un film cu o densa suprapunere de straturi, cu multiple sensuri si semnificatii filosofice", spunea Mircea Dumitrescu, potrivit cinemagia.ro.
YouTube
Padurea spanzuratilor (1965)
2/10
Filmul "Padurea spanzuratilor", este o ecranizare a romanului omonim al scriitorului roman Liviu Rebreanu. Pelicula a fost realizata de cunoscutul regizor Liviu Ciulei, acesta alegand in rolul principal, a locotenentului Apostol Bologa, pe Victor Rebengiuc, rol care l-a consacrat pe acesta in lumea cinematografului.
Prin Padurea spanzuratilor, filmul artistic romanesc se face cunoscut in lume. In anul 1965, participand la la Festivalul International al Filmului de la Cannes, Franta, regizorul Liviu Ciulei a fost recompensat cu Premiul pentru regie.
YouTube
Moartea domnului Lazarescu (2005)
3/10
In regia lui Cristi Puiu, “Moartea domnului Lazarescu” a castigat premiul „Un certain regard” la Festivalul de la Cannes 2006 si Premiul special al juriului la Festivalul international al filmului de la Chicago 2006.
Filmul spune povestea unui batran de 63 de ani,domnul Lazarescu, care moare pe holurile unui spital din cauza indiferentei medicilor.
YouTube
"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (2007)
4/10
Filmul, in regia lui Cristian Mungiu, a primit premiul Palme d'Or la a 60-a editie a Festivalului de la Cannes si un Premiu FIPRESCI acordat in cadrul festivalului.
Actiunea filmului este plasata in ultimii ani ai regimului Ceausescu si urmareste pe parcursul unei singure zile din anul 1987 povestea a doua studente. Gabita cu ajutorul prietenei sale Otilia incearca sa faca un avort, ilegal la acea vreme.
"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" face parte dintr-un proiect mai mare, intitulat Amintiri din epoca de aur - o istorie subiectiva a comunismului in Romania spusa prin intermediul legendelor urbane. Telul proiectului este acela de a vorbi despre aceasta perioada fara referiri directe la comunism, ci doar prin diferite povesti concentrate pe optiuni personale intr-un timp al intamplarilor nefericite pe care lumea trebuia sa le traiasca de parca ar fi fost firesti.
Cele mai bune zece filme romanesti ale tuturor timpurilor, prezentate intr-un clasament realizat printr-o ancheta a Asociatiei Criticilor de Film la care au raspuns 40 de profesionisti, sunt cuprinse intr-un volum care va fi lansat joi, la Sala de Lectura a Teatrului Act.