Infuziile si decocturile preparate din diverse plante medicinale se beau caldute, indulcite preferabil cu miere.

Infuziile si decocturile preparate din diverse plante medicinale se beau caldute, indulcite preferabil cu miere. Cele care favorizeaza instalarea somnului (cu efect hipnotic) se vor bea cu o jumatate de ora inainte de culcare.

Ca actiune sedativa generala si in combaterea insomniilor se recomanda:

- Flori de tei sau levantica sub forma de infuzie preparata din doua lingurite cu plante la o cana cu apa. Se pot bea 2 - 3 cani pe zi.
- Flori de sulfina sub forma de infuzie preparata dintr-o lingurita cu plante la o cana cu apa, din care se bea o cana inainte de culcare.
- Maghiran sub forma de infuzie preparata dintr-o lingurita cu plante la o cana cu apa, din care se beau 2 sau 3 cani pe zi.
- Radacina de iarba mare decoct concentrat preparat din 3 - 4 linguri cu radacini pisate la o cana cu apa. Se beau 2 - 3 linguri seara, inainte de culcare. Decoctul se poate pastra la frigider timp de 24 de ore.

Au efecte sedative si florile de coada soricelului, florile de porumbar, frunzele de roinita, frunzele de salvie sub forma de infuzie: 1-2 lingurite cu plante la o cana cu apa. Se beau 2 - 3 cani pe zi.

Ca formule cu actiune sedativa generala se recomanda decoct scurt (cinci minute) preparat dintr-o lingura de amestec de planta la o cana cu apa. Se beau doua cani pe zi, in special dupa masa de seara: flori de levantica 10 g, flori si frunze de paducel 25 g, talpa gastii 30 g, fructe de anason 15 g, radacina de valeriana 20 g.

In neuropatiile infantile, afectiuni care se intalnesc frecvent si se manifesta prin simptome fizice si psihice complexe (miscari dezordonate, ticuri, agitatie, hiperexcitabilitate, scaderea puterii de concentrare), fitoterapia recomanda pentru uz intern specii de plante cu actiune neurotrofica si sedativa, sub forma de infuzii, indulcite de preferinta cu miere. O asemenea infuzie se poate prepara din doua lingurite de amestec de plante la o cana cu apa. O cana se va bea in timpul zilei iar cea de-a doua seara, inainte de culcare: flori de tei 30 g, flori de levantica 10 g, frunze de roinita 20 g, frunze de menta 20 g, cornuri de hamei 20 g.

Tratamentul cefaleei, al migrenelor si al nevralgiilor cranio-faciale

Un rol important revine fitoterapiei in tratamentul cefaleei, al migrenelor si al nevralgiilor cranio-faciale. Nevralgiile se manifesta prin dureri pe traiectul unui nerv. In aceeasi categorie intra si nevritele, care sunt provocate de procese inflamatorii sau de fenomene degenerative. De obicei ele insotesc alte boli mai grave cum ar fi diabetul, unele boli infectioase (difteria), anemiile, intoxicatiile profesionale (de exemplu cu plumb) sau neprofesionale (cu alcool sau cu alte substante nocive).

In nevralgii se recomanda vitaminoterapie cu vitamine neurotrope (B1, B2, B12), fizioterapie (bai, masaje) si un regim alimentar bogat in proteine, fructe si legume proaspete. Se vor evita pe cat posibil cafeaua, ceaiul chinezesc, tutunul si alcoolul.

In nevralgiile faciale datorate nervului trigemen se recomanda preparate fitoterapeutice pe baza de Aconitum, fie sub forma dilutiilor D3, D4 sau D6, fie sub forma de solutie de uz alopat sau de comprimate. Pentru ameliorarea unor forme de nevralgii se recomanda bai de plante.

Pentru combaterea migrenelor se recomanda o infuzie preparata dintr-o lingura de amestec de plante la o cana cu apa din care se beau doua cani pe zi, in mai multe reprize: flori de tei 20 g, frunze de roinita 20 g, frunze de rozmarin 10 g, coada soricelului 25 g, talpa gastii 25 g.

Pentru durerile de cap obisnuite dar si pentru adevaratele crize migrenoase se recomanda flori de musetel pentru uz intern sub forma de pulbere repartizata in casete sau in capsule operculate, in doza de 2 g pe zi. Pentru uz extern cataplasme reci, cu infuzie de frunze de menta care se aplica pe frunte. De asemenea, se maseaza tamplele, fruntea si ceafa cu ulei volatil de menta.

Sursa: sanatateata.com

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:

1. Aromoterapia
2. Alimente care streseaza
3. De ce sa apelam la terapiile naturale?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.