Polițiștii locali, noi atribuții, inclusiv în trafic
Șeful de stat român a promulgat miercuri legea prin care șoferii sunt obligați să ofere datele lor de identificare și mai ales ale proprietarilor mașinilor, dacă nu sunt ei aceștia, către polițiștii locali. Astfel, nu doar Poliția Rutieră, cum se întâmpla până acum, ci și Poliția Locală poate cere aceste informații în trafic. De reținut este faptul că doar polițiștii locali care desfășoară activități pe linie rutieră în acel moment pot solicita acest lucru.
Scopul acestei modificări legislative este și reducerea abaterilor în trafic, în ceea ce privește oprirea, staționarea sau parcarea pe un loc neregulamentar. Refuzul de a comunica aceste informații către polițiști, indiferent că ei sunt de la Poliția Rutieră sau Poliția Locală, poate fi considerat contravenție. Sancțiunile pentru această abatere sunt mult mai mari decât cele pentru oprire, staționare sau parcare neregulamentară.
„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, va apărea în Codul rutier, după ce măsurile cuprinse în proiectul de față vor ajunge să se aplice.
Inițiatorii proiectului motivează propunerea prin faptul că, acum, polițiștii locali nu pot identifica șoferii care încalcă regulile privind oprirea, staționarea ori parcarea vehiculelor și nu pot aplica, așa cum stabilește Legea 155/2010 a poliției locale, sancțiuni pentru aceste abateri.
„În considerarea faptului că polițiștii locali vor avea competența de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/ staționate/ parcate neregulamentar, se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/ staționarea/ parcarea, având în vedere și faptul că sancțiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/ staționarea/ parcarea neregulamentară”, subliniază parlamentarii.
Citeste si:Filmul incendiului din Pasajul Unirii; noroc și indiferență. Titi...
![]()
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
LISTĂ: 5 soluții de conta pentru afacerea sau PFA-ul tău
Sursa: start-up.ro
-
Oana Zăvoranu, un nou mesaj dur după ce s-a zvonit că divorțrază de Alex Ashraf
Sursa: kudika.ro
-
Freshful semnalizează produsele cu cel mai mic preț. Cum le găsim în supermarket
Sursa: retail.ro
-
Raiffeisen Bank se alătură ca partener Green Start-Up, publicație bilingvă...
Sursa: green.start-up.ro
-
Nu te mai gândi la greșelile din trecut! Fii recunoscătoare pentru...
Sursa: garbo.ro
-
Raiffeisen Bank, partenerul publicației Green Start-Up
Sursa: futurebanking.ro
-
Topul celor mai populare mașini de lume în 2022 arată că nu toată lumea își...
Sursa: wall-street.ro