Sezonul de toamnă a început și odată cu el au început virozele și gripa. În scurt timp va începe perioada de vaccinare antigripală, iar vaccinurile vor ajunge în cabinetele medicilor de familie pentru a putea fi administrate.

Categoria de persoane care vor beneficia de vaccinul antigripal gratuit

În cabinetele medicilor de familie vom putea găsi vaccinul antigripal care va fi administrat în cel mai scurt timp. Există anumite categorii de persoane care sunt considerate de risc și prin urmare Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală fiind gratuită:

1. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani care se află la evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienței umane (HIV);

2. Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni;

3. Gravidele;

4. Medicii, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații;

5. Persoanele, adulți și copii, rezidente în instituții de ocrotire socială precum și persoane care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;

6. Toate persoanele care au vârsta peste 65 de ani.

Medicii de familie spun că vaccinul antigripal poate fi procurat independent din farmacii. Acesta este aproximativ la același preț cu vaccinul din cabinetele medicilor de familie și poate fi administrat copiilor, adulților la cabinetul medical. Este indicat ca vaccinul antigripal să fie administrat la recomandarea și cu acceptul medicului de familie după o consultație.

”Cei care nu au făcut niciodată vaccinul antigripal este indicat să facă la o lună rapelul, pentru a dezvolta anticorpi. Dacă pacientul anul trecut a făcut de două ori, acum îl va face o singură dată”, explică medicul de familie Mihai Ungureanu, președintele Societății Medicilor de Familie Olt.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Septembrie 2022 - 03 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.