Urșii au început să se întâlnească tot mai des cu oamenii, în orașe și sate, în lupta pentru supraviețuire. Habitatul natural le-a fost distrus, așa că animalele au început să caute mâncare în casele localnicilor. Cel mai recent caz a fost înregistrat în Băile Tușnad, unde o ursoaică și cei trei pui au devastat casa primarului din oraș. Ministrul Mediului susține că singura soluție este împușcarea urgentă a exemplarelor periculoase. Metoda este condamnată de activiști, care afirmă că acțiunea este doar un mod mascat de a da drumul la vănătoarea de trofee.

Urșii au dat năvală în gospodăriile oamenilor. Soluția ministrului Mediului este ca aceștia să fie împușcați

O ursoaică flămândă, însoțită de cei trei pui ai ei, a pătruns zilele trecute în curtea primarului din Băile Tușnad, în jurul orei 03.00. În căutare de mâncare, animalele au distrus tot în cale.

„Tot ce a găsit a devastat acolo în garaj. Normal, putea oricând să intre peste noi în casă. Nu e primul caz. Ursoaica a făcut pagube undeva până în 1000 - 1500 de euro”, a declarat Zsolt Butyka, primar Băile Tușnad, pentru Știrile Kanal D.

De altfel, în orașul din județul Harghita, cetățenii sunt zilnic terorizați de urși. Aceștia primesc zilnic mesaje RO-ALERT prin care sunt avertizați că stau laolaltă cu sălbăticiunile. Totuși, trebuie amintit că animalele își părăsesc „casele” din cauza unor lung șir de greșeli făcute de oameni. Au tăiat pădurile, au construit în locul lor, iar urșii nu își mai găsesc mâncare. În plus, nici administratorii fondurilor de vânătoare nu le asigură hrana suplimentară.

De exemplu, pentru trofeul ursului Arthur, despre care se spune că era cel mai mare din România și care a fost împușcat de Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, administratorii au primit 7.000 de euro. Această sumă ar fi putut fi investită în plantații de pomi fructiferi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Iunie 2021 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.