Social 10 August 2016 16:15
Aproximativ 40 de candidati la Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza”, facultatile de Politie, Politie de Frontiera si Jandarmi, invatamant cu frecventa redusa, au contestat felul in care s-a desfasurat examenul de admitere, aratand ca borderourile cu grilele folosite de corectori au luat in calcul raspunsuri gresite, nu pe cele corecte.

Una dintre problemele reclamate de candidati a fost la testarea la limba engleza, pentru cei care candidau la Facultatea de Politie, invatamant cu frecventa redusa. La intrebarea 19, grila A, varianta de raspuns (b) este identica cu varianta de raspuns (d). Chiar daca nu exista nicio diferenta intre cele doua variante, corectorii au luat in calcul doar prima varianta.

O alta situatie reclamata de unii candidati este la testarea de la istorie, pentru cei care au dat examen la Facultatea de Politie, invatamant cu frecventa redusa. In grila A, la intrebarea 14, candidatii sunt pusi sa arate daca fraza „Delegatia romana de la Conferinta de Pace de la Paris din 1947 a fost condusa de ministrul de externe Gheorghe Tatarascu” este adevarata sau falsa. Chiar daca, in realitate, conferinta de pace a avut loc in 1946, nu in 1947, fraza din enunt a fost considerata corecta.

Si la Facultatea de Politie de Frontiera au existat subiecte considerate de unii candidati drept discutabile. La intrebarea 16, grila B, candidatii au fost pusi sa spuna daca doua fraze sunt corecte si daca exista legatura de cauzalitate intre ele: „In anul 1980, Nicolae Ceausescu a hotarat anularea cat mai grabnica a datoriei externe; Dupa anii 80 sistemul socialist a cunoscut o criza fara precedent”. Chiar daca ambele fraze sunt adevarate si au o legatura directa de cauzalitate, a fost luat in calcul drept corect raspunsul in care nu ar fi avut legatura criza alimentelor cu plata datoriei externe, scrie News.ro.

Candidatii au denuntat si felul in care a fost luat in calcul, in aceeasi grila, raspunsul la intrebarea 13, in care li se cerea sa arate daca doua fraze sunt corecte si daca au vreo legatura de cauzalitate: „Secolul al XVII-lea marcheaza apogeul culturii medievale romanesti scrise; Grigore Ureche, in «Letopisetul Tarii Moldovei», vorbeste despre originea noastra latina”.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie 5 întrebări mai puțin plăcute pe care ți le...
Psihologii dezvăluie 5...

“La intrebarea 13, cele doua afirmatii erau corecte, insa s-a omis relatia de cauzalitate evidenta intre cele doua propozitii. Raspunsul corect era (a), pe cand cei care au alcatuit grila au considerat raspunsul (b) ca fiind corect”, a declarat pentru News.ro Edward Ovidiu Teodorov, unul dintre candidati.

Alti candidati spun ca o situatie similara a fost intalnita la Facultatea de Jandarmi, invatamant cu frecventa redusa, unde mai multe raspunsuri luate in calcul ca fiind corecte ar fi fost, de fapt, gresite.

Candidatii nemultumiti de rezultate au depus contestatii in care cu cerut reevaluarea raspunsurilor. Ei spun ca doua echipe formau comisia de contestatii, una pentru renumararea raspunsurilor si alta pentru evaluarea enunturilor.

“Contestatiile se depuneau pana la ora 12.00. Eu, impreuna cu alti candidati, am fost sa depunem contestatie si pentru verificarea intrebarilor, nu doar pentru renumararea raspunsurilor. Am vorbit cu profesorii mei, ne-am sfatuit si am ajuns la concluzia ca trebuie sa depun contestatie si pentru verificarea corectitudinii intrebarilor, insa nu am putut din cauza ca persoanele care primeau cererile de contestatie au parasit biroul mai devreme de ora 12.00. Eu eram acolo de la ora 11.30 si sunt mai multi martori care pot confirma”, a mai spus Edward Ovidiu Teodorov.

Citeste si:
Fraudă BAC 2023. Ministrul Ligia Deca, despre scandalul scurgerii...
Fraudă BAC 2023. Ministrul...

El sustine ca toate contestatiile au fost respinse deoarece au ajuns doar la comisia de renumarare, nu si la cea de reevaluare a intrebarilor.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, reprezentantii Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” nu au furnizat un punct de vedere cu privire la aceasta situatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.