Certificatul verde va deveni obligatoriu la locul de muncă, potrivit unui proiect de lege aflat în procedură de aprobare în Parlament. Nu e luat în calcul doar vaccinul anti-COVID. Totuși, opțiunile angajaților sunt puține. 

 

Proiect de lege: Certificatul verde COVID-19, obligatoriu la locul de muncă

Legea spune că, fie dacă ești medic, polițist, programator sau vânzător, trebuie să prezinți certificatul digital european, care conține trei situații: vaccinat, trecut prin boală sau testat. Altminteri, contractul de muncă îți va fi suspendat pentru 30 de zile. La privat, după această perioadă, patronul hotărăște dacă se prelungește perioada de suspendare sau dacă acel contract este desfăcut automat.

La stat, situația este mai clară. După perioada de 30 de zile de suspendare, contractul de muncă se desface automat. Dacă lucrătorul este exceptat de la imunizare din cauza unor probleme medicale, angajatorul plătește testele.

Ce poate face salariatul pentru a nu fi dat afară

La stat:


  • vaccinare cu prima doză - până la eliberarea certificatului verde, testele (PCR, antigen) vor fi decontate;

  • vor fi decontate testele pentru cei care nu pot să se vaccineze din motive medicale.

La privat:


  • vaccinare cu prima doză;

  • angajatorul decide dacă dorește sau nu să deconteze testele COVID-19 până la eliberarea certificatului verde;

  • angajatorul decide dacă dorește sau nu să deconteze testele COVID-19 pentru cei care nu pot să se vaccineze din motive medicale.

Dacă nu cer prezentarea certificatului verde COVID-19, patronii riscă sancțiuni care variază între 50.000 și 100.000 de lei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Octombrie 2021 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.