Senatorul PSD Adrian Tutuianu a declarat luni ca daca presedintele Klaus Iohannis va refuza sa ia act de solicitarea de revocare din functie a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, solutia este sesizarea Curtii Constitutionale.
"Daca presedintele va refuza sa ia act de solicitarea de revocare facuta de ministrul Justitiei, solutia este aceea a sesizarii Curtii Constitutionale, pentru ca ne-am afla in situatia unui conflict constitutional intre puterile statului. Solutia apelarii la CCR sta in mana presedintelui Camerei Deputatilor, presedintelui Senatului sau presedintei CSM", a precizat Tutuianu, dupa sedinta grupului parlamentar senatorial al PSD.

Totodata, el a adaugat ca ar fi posibil ca orice persoana interesata sa se adreseze instantei de contencios-administrativ, "pentru ca refuzul presedintelui s-ar incadra in situatia prevazuta de legea contenciosului-administrativ".

"De asemenea, stau si ma gandesc acum ca tot juridic ar fi posibil ca orice persoana interesata sa se adreseze instantei de contencios-administrativ, pentru ca refuzul presedintelui s-ar incadra in situatia prevazuta de legea contenciosului-administrativ. Daca Constitutia iti spune ca presedintele decide, cum ar putea fi iscat acest conflict constitutional? Explicatia foarte completa si argumentata juridic a dat-o fostul presedinte al CCR, domnul profesor Vida (Ioan Vida - n.r.). Este o explicatie corecta, bine fundamentata juridic si as vrea sa va spun foarte clar ca aici nu e vorba nici de o luare de pozitie politica, si nici de o disputa politica. Aici e vorba pur si simplu de aplicarea unui text constitutional in limitele si litera Constitutiei",
a sustinut Tutuianu.

Intrebat cum comenteaza faptul ca fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean spunea ca tocmai Constitutia ii da dreptul acesta de a decide presedintelui Romaniei, senatorul social-democrat a aratat ca este o opinie exprimata in spatiul public, asa cum a exprimat-o si Ioan Vida, scrie Agerpres.
"Ea probabil va avea un raspuns daca va exista o sesizare, un raspuns care va fi istoric. Pentru ca, de aici incolo, in raport de decizia Curtii Constitutionale. vom avea o practica ce va fi aplicata in orice situatie identica", a mentionat Tutuianu.

Cat priveste raportul prezentat de ministrul Tudorel Toader, senatorul PSD a spus ca este un raport juridic, si nu politic, facut de profesionisti, "de care presedintele trebuie sa tina seama".
"Este un raport in primul rand juridic, nu este un raport politic, prin care se constata cu argumente, care in opinia mea sunt pertinente, anumite neregularitati in ceea ce inseamna actul de management al Directiei Nationale Anticoruptie. Sunt lucruri in general cunoscute de opinia publica, sunt lucruri care sunt evaluate din perspectiva juridica. De exemplu, de Curtea Constitutionala, daca facem referire la Ordonanta 13 de anul trecut, sunt lucruri pe larg dezbatute in media nationala si sunt chestiuni care isi au fiecare, punctual, fundamentare sau motivare in fapt si in drept. Cred ca este un raport complet, facut de profesionisti, un raport fundamentat juridic, si nu politic, de care presedintele trebuie sa tina seama", a punctat Tutuianu.

Adrian Tutuianu a mai precizat ca argumentele ministrului Justitiei "sunt mult mai multe decat in Ordonanta 13", mentionand ca, "intr-un fel, ministrul Tudorel Toader a strans elemente care sa contureze mai bine propunerea pe care a facut-o, de revocare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.