Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, i-a spus vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca, de fapt, prin OUG 13 a fost incriminat abuzul in serviciu si ca, daca dupa abrogarea acesteia, protestele continua, atunci scopul este inlocuirea de maniera ilegitima si ilegala a unui Guvern care a fost desemnat de Parlament.

Melescanu a adaugat ca Timmermans ar putea veni la Bucuresti, dar va trimite si experti si a promis sprijin pentru colectarea de fonduri pentru construirea de penitenciare.

Melescanu a avut, luni, la Bruxelles, intalniri cu vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, si cu Inaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, Federica Mogherini.

"Ambii au apreciat faptul ca prin decizia pe care a luat-o Guvernul, de a abroga OUG, s-a facut in mod evident un pas foarte important in solutionarea acestei dispute care exista in Romania. Eu am spus foarte clar doua lucruri in discutia cu domnul Timmermans. Da, am facut cu buna stiinta acest pas, dar problemele la care se referea ordonanta (...) nu au fost solutionate, doar au fost amanate si s-a trecut dezbaterea lor in cadrul Parlamentului, printr-o procedura foarte transparenta", a spus ministrul de Externe, pentru Adevarul Live.

Teodor Melescanu le-a explicat oficialilor europeni ca Romania are niste probleme structurale in ceea ce priveste functionarea Justitiei, printre cele mai multe cereri la CEDO, supraglomerare in inchisori si decizii ale CCR cu privire la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, care trebuiau obligatoriu puse in practica in 45 de zile, nu au fost puse si la ora actuala majoritatea celor care au fost sesizate de Curte sunt invalide, deci ele nu se pot aplica.

"Eu am explicat foarte clar domnului Timmermans ca noi nu am dezincriminat abuzul in serviciu, noi am gasit o cale ca sa il incriminam, pentru ca el a fost declarat neconstitutional de catre CCR.

Trecand 45 de zile, nu mai exista ca prevedere in Codul Penal. Sigur, poate nu a fost cea mai buna formula, poate nu a fost o idee buna sa stabilim un prag de 200.000 de lei, astea se pot discuta, dar problemele respective trebuie sa isi gaseasca o solutionare, asa cum se intampla in orice stat democratic", a subliniat seful diplomatiei romane citat de Ziare.com.

Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.