Parlamentul din Ucraina a adoptat o lege controversată pentru presa din țară. Aceasta urmează să intre în vigoare după ce va fi aprobată de Parlamentul Ucrainei.

O nouă lege pentru presa din Ucraina. Ce presupune aceasta

Jurnaliştii din Ucraina s-au arătat indignați de prerogativele extinse pe care noua lege le acordă Consiliului Naţional pentru Televiziune şi Radiodifuziune, care este format din opt membri. Astfel, Consiliul va putea aplica amenzi și va putea bloca mass-media online timp de 30 de zile fără a fi nevoie de o decizie judecătorească în cazul unor încălcări multiple.

Prin instanță se vor putea face doar interdicţiile permanente şi retragerea licenţelor. Chiar și așa, justiţia din Ucraina nu este considerată independentă. Membrii Consiliului sunt numiţi, în părţi egale, de preşedinte şi parlament.

Odată cu adoptarea legii mass-media se pune în aplicare clauza privind armonizarea legislaţiei naţionale din sectorul audiovizual cu legislaţia europeană", a anunţat marţi Consiliul.

Motivul pentru care s-a adoptat o asemenea lege controversata

Această decizie a fost una din cele şapte solicitări la adresa Ucrainei după ce i s-a acordat statutul de ţară candidată la aderarea la UE. Unul dintre motivele care servește pentru această nouă lege este reglementarea televiziunilor, posturile de radio, presa scrisă şi cea online. Legea controversată a fost adoptată pentru adaptarea acesteia la noile posibilităţi tehnice ale erei internetului.

Înainte ca Rusia să înceapă războiul, preşedintele Volodimir Zelenski a închis unele posturi de televiziune care erau considerate pro-ruse şi a blocat unele site-urile de ştiri fără a respecta procedurile legale. După declanșarea războiului a fost limitată și distribuţia canalelor de ştiri controlate de opozantul preşedintelui Zelenski, fostul şef de stat Petro Poroşenko.

Ucraina se clasează pe locul 106 din 180 în clasamentul ţărilor privind gradul de libertate al presei, acesta fiind realizat de organizaţia Reporteri fără Frontieră.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Decembrie 2022 - 09 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.