Social 17 Iulie 2007 23:55
Unii profesori au pus ieri in aplicare cele mai noi metode de fraudare a examenelor pentru a prinde un post in sistemul de invatamant

O invatatoare si o profesoara din Suceava au fost eliminate ieri din examenul de titularizare deoarece au fost prinse copiind dupa fituici si dupa un dispozitiv MP3. Un alt candidat pentru un post de profesor la specialitatea „Religie" tot din Suceava, precum si alti colegi de-ai lor din Maramures, Constanta si Alba au fost si ei prinsi cu ocaua mica.

Pentru examenul din acest an s-au inscris aproape 50.000 de profesori. Inspectoratele judetene au scos la concurs 45.146 de posturi netitularizabile si alte 11.157 titularizabile.

Profesorii devin, de la an la an, un fel de „colaboratori" ai sistemului educational. Numarul mic de posturi titularizabile scoase anual la concurs ii convinge pe cei mai multi dintre absolventii unei facultati ca este mai bine sa evite invatamantul, daca vor o cariera sigura. Motivul este pe cat de simplu, pe atat de dramatic: scaderea continua a populatiei scolare.

Cifrele Institutului National de Statististica sunt elocvente in acest sens. Daca in momentul de fata exista in jur de 3,3 milioane de copii cu varste intre 0 si 14 ani, numarul lor va continua sa scada in anii care urmeaza, ajungand sub trei milioane, in 10 ani.

Un loc de munca din ce in ce mai nesigur

Rezultatul se face simtit in viabilitatea posturilor din scoli si licee. „Dintre cele 45.146 de posturi netitularizabile, peste 37.200 au o viabilitate de unul, doi sau - maximum - trei ani.

Ca atare, nu pot face obiectul unui contract de munca pe o perioada mai indelungata, asa cum este in cazul celor titularizabile, si care vor mai putea exista cel putin patru ani", explica directorul Directiei Retea si Politici de Personal din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Valentin Popescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.